Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Добрият старт и стратегията на Сайнц били ключови за 6-ото място

Добрият старт и стратегията на Сайнц били ключови за 6-ото място

1071
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц, снимка: Макларън

Силният старт на Карлос Сайнц и добрата стратегия са били от ключово значение за това той да завърши на 6-о място в Гран при на Великобритания. Пилотът на Макларън беше едва 13-и на стартовата решетка, а при потеглянето изпревари двете коли на Алфа Ромео пред него.

След това испанецът направи единственото си спиране в бокса в периода на колата за сигурност и така спечели още няколко позиции. В края Сайнц се защити успешно от атаките на Даниел Рикиардо с Рено.

„Този уикенд колата и аз не бяхме 100% подготвени. Имахме трудности най-вече със задната част на колата в бавните завои“, обясни Сайнц. „Трябваше да вдигнем малко крилата, което означаваше, че ще сме по-бавни на правите. А по-време на състезанието вятърът се промени и стана насрещен.

В същото време обаче взехме правилните стратегически решения и бяхме много бързи в обиколката като цяло. След квалификацията знаехме какво се е случило. И че с няколко промени по колата, ще сме много по-бързи. Така и стана.“

След като е изпреварил двете коли на Алфа Ромео, Сайнц е решил да остави пилотите с гуми софт да дръпнат напред, да ги износят, и да спрат в бокса. И след това Карлос е започнал да постига най-добри лични времена.

Според испанеца дори да не е била колата за сигурност, стратегията му с 1 питстоп отново е щяла да проработи и той да спечели много позиции.

„Имахме много силно темпо и се чувствах, че все едно летя. Но изведнъж видях в огледалото жълта кола (Рикиардо) зад мен, каза още Сайнц. – Той беше много бърз на правите, а на нас не ни достигаше и заряд от батерията. Затова беше много трудно да се защитавам.“

Другият пилот на Макларън Ландо Норис остана 11-и и не взе точки. Той изкара състезанието с 2 спирания в бокса, като се оказа с грешна стратегия. Британецът спря още в 13-ата обиколка за нови гуми. След това периодът на кола за сигурност не бе използван за втори стоп, а бе изчакано до 35-ия тур.

Въпреки грешката, Норис защити тима, като каза, че стратегията се е оказала грешна в последствие. И случилото се не е било нещо, което от обора лесно са можели да предвидят.