Начало Рали Дончев/Йорданов триумфират в 45-ото рали България

Дончев/Йорданов триумфират в 45-ото рали България

112
0

Екипажът Крум Дончев/Петър Йорданов (Глобул Рали Тим) с Форд Фиеста R5 спечелиха победата в 45-ото рали България. Това е втора победа на Дончев в нашето най-голямо състезание след успеха му през 2008 г.

Състезанието е валидно за ERT (Европейския рали трофей) и в него битката основно бе между Крум и украинеца Олександър Салюк с Форд Фиеста R5. На финала разликата между тях бе 24,7 сек. Всъщност Дончев още вчера подпука Салюк и печелеше победи в етапите, като натрупа предния и успя да смаже самочувствието на победителят от миналата година. В днешния ден Салюк спечели само първия етап, а останалите минаха под диктовката на Крум Дончев и навигаторът му Петър Йорданов. На най-дългия етап – Еледжик Крум се чувстваше сигурен и спечели с 3,1 сек. След сервизния парк оставаха вторите минавания на двете къси отсечки – Бели Искър и Боровец. Дончев спечели и тях, съответно с 0,2 сек. и с 2,9 пред Салюк и подпечата успеха си в ралито.

Трети в класирането е турският пилот Ягис Авджи с Мини Купър JCW е на 2:33,7 мин. от Дончев. Така пилотът на комшиите, който е специалист на макадам, а никак не е бърз на асфалт, стъпи на подиума. Четвърти стана Войчех Щайф със Субару Импреза STI на 4:06,2, който запази лидерската си позиция във временното класиране на ERT. На 5-о място е румънецът Себастиан Барбу с Мицубиши Лансер Ево 10 на 9:16,2, който зарадва групата свои фенове, дошла от северната ни съседка, за да го подкрепя.

Шести след отлично и пресметливо каране стана пилотът на Октан РТ – Антон Титов и навигаторът му Венцислав Мирчев със Ситроен DS3 R3T. Двамата печелят победата в клас R3. Антон спечели битката с Мирослав Ангелов – Петър Илиев (Мегапорт) с Рено Клио R3, които са 7-и. След тях се класира младият пилот Григор Григоров с навигатор Йордан Батаклиев (Григоров РТ), който има две титли на планинско, но за първи път кара автомобил с две задвижващи колела – ФИАТ Пунто S1600.

Осми и първи в клас RC4 стана тандемът Йордан Божич и Галин Гетов (Проспийд) с Рено Клио Спорт. На 10-о място са симпатичните момичета от Сърбия Йована Йованович и Наташа Тунгус със Ситроен С2 R2 Мах. Победител в клас RC5 e дуетът на Скорпион РТ Стоян Мечков и Христо Калчев със Ситроен Саксо, които са 11-и в крайното класиране.