Начало Moto News Довициозо: Ако имаше още половин обиколка, вероятно щях да съм на подиума...

Довициозо: Ако имаше още половин обиколка, вероятно щях да съм на подиума на COTA

193
0
Андреа Довициозо
Андреа Довициозо; снимка: Дукати

Андреа Довициозо бе убеден след надпреварата на Circuit of the Americas (COTA), че е щял да се качи на подиума, ако състезанието бе половин обиколка по-дълго. Той завърши четвърти на пистата в Остин и оглавява генералното класиране в MotoGP след първите три кръга в първенството за 2019 г. Пилотът на Дукати има 54 точки, само с три повече от Валентино Роси (Ямаха). Алекс Ринс (Сузуки) е трети с 49, следван от Марк Маркес (Хонда, 45), Данило Петручи (Дукати, 30) и т.н.

Довициозо се нареди 13-и на стартовата решетка и още с потеглянето спечели няколко позиции

След това установи постоянно темпо и постепенно доближаваше челото. Пресече финала съвсем близо до Джак Милър – разликата бе под секунда.

„Щастлив съм с този резултат, като се има предвид, че бях 13-и на грида. Но ако имаше още половин обиколка, вероятно щях да съм на подиума. В началото на надпреварата имах грижи с предната гума и скоростта ми не бе достатъчно добра, за да се задържа близо до водещата група. Но запазих спокойствие. Обиколка след обиколка си връщах увереността и ритъма, а финалните ми турове бяха много конкурентоспособни. Толкова, че почти настигнах Милър”, обясни Довициозо.

„Имахме и късмет – случиха се няколко инцидента, но това не е нещо необичайно, когато караш на ръба. Върнахме се начело в генералните класирания при пилотите и конструкторите. Усещането ми на мотора е по-добро в сравнение с миналия сезон, но напредъкът не е достатъчен, защото имаме много силни съперници и трябва да продължим да работим.”


Данило Петручи стартира трудно от осмо място на решетката

В средата на състезателната дистанция бе шести, където и завърши надпреварата.

„Шеста позиция може да се смята за добър резултат, като се имат предвид всичките ни проблеми в тренировките”, коментира Петручи.

„Ясно е, че искам да се справям по-добре, но все пак точките са важни. В един момент от състезанието доближих Довициозо и [Франко] Морбидели. Дори мислех, че ще ги настигна. Но след това няколко пъти блокирах предната гума и предпочетох да не поемам прекалено голям риск.”