Начало Рали Драматична победа за Лоикс в Чехия

Драматична победа за Лоикс в Чехия

70
0

Белгиецът Фреди Лоикс спечели третата си победа от три участия в IRC тази година след драматичен обрат в последния ден на Барум Рали Злин в Чехия, който също не се размина без дъжд, точно както и предишните 3 дни.

Местният любимец Ян Копецки започна деня начело с комфортна преднина пред Лоикс и всичко сочеше към това, че чехът ще успее да вземе втора поредна победа в домашното си рали, но в 14-тата отсечка Копецки направи първата си грешкa в състезанието, която обаче се оказа и решаваща, защото след излизане от пътя и удар в дърво, пилотът на Шкода не можа да се върне на пътя и бе принуден да прекрати участието си.

Така начело излезе следващият го в този момент Брайън Буфие с Пежо 207, който обаче също бе възпрепятстван от проблеми малко по-късно и бе изпреварен от Лоикс един етап преди края.

Така в крайна сметка Лоикс постигна рекордната за IRC статистиката шеста победа, а зад него на подиума се наредиха Юхо Ханинен и Павел Валушек, като по този начин за пореден път почетната стълбичка бе окопирана единствено от пилоти, каращи Шкода.

Чехът Валушек направи страхотно състезание и взе цели 3 етапни победи, като в крайна сметка изпревари дори Крис Мийк, след като в самия край на ралито ирландецът имаше и проблеми с диференциала на своето Пежо 207.

Андреас Микелсен с Форд Фиеста S2000 взе петата позиция, а победителят в Група N – Вацлав Пех Мл. с Митсубиши Лансер Ево 9 финишира на чудесната шеста позиция в генералното класиране, изпреварвайки доста S2000 автомобили.

При автомобилите с две задвижващи колела, където участие взе и българският екипаж Екатерина Стратиева/Констанца Томова (който финишира успешно), победител стана Кевин Абринг с Рено Клио R3.