Начало Други DTM: Шелдън ван дер Линде спечели първата надпревара на Лаузицринг

DTM: Шелдън ван дер Линде спечели първата надпревара на Лаузицринг

254
0
Шелдън ван дер Линде, DTM
Шелдън ван дер Линде, снимка DTM

Шелдън ван дер Линде спечели първата надпревара на пистата Лаузицринг. Трасето е домакин на кръг номер 2 от сезон 2022 в немския автомобилен шампионат DTM. Южноафриканецът изпревари победителя в днешната квалификация Лукас Ауер с Мерцедес. По този начин той донесе първи успех за новия БМВ М4 GT3. Втори завърши Лука Шолц с Мерцедес, а последното място на подиума остана за Ауер.


Ван дер Линде запази чистата преднина по време на питстопа, след като влезе в бокса една обиколка по-късно от Ауер. Пилотът на Шуберт Моторспорт БМВ изпревари с 3.59 секунди Лука Щолц от HRT Mercedes. Така той стана третият различен пилот от толкова различни производители, който печели този сезон. Предишните двама победители бяха Лукас Ауер с Мерцедес и Нико Мюлер с Ауди.

Това беше първата победа в сериите за новото BMW M4 GT3 с екипа на Шуберт при едва третия му старт в DTM.

Ван дер Линде избра широка линия на старта, за да вземе най-добре първия завой и успя да изпревари Ауер. Бързо стартиралият Шолц се движеше на трето място пред съотборника си Арджун Майни.


Състезателят от Южна Африка започна да трупа преднина в челото и бе на повече от две секунди от своя най-близък съперник. Ауер наруши статуквото, спирайки в бокса в седмата обиколка.

Леко забавяне в бокса на Ауер обаче означаваше, че той ще излезе зад Шолц. Междувременно Шелдън ван дер Линде също влезе в бокса една обиколка по-късно. Състезателят на БМВ остана пред своите съперници от Мерцедес.

Кратък дъжд в средата на състезанието заплаши да навреди на ранните спирания. Лидерството бе за Ник Касиди (Ред Бул Ферари), следван от двукратния шампион в DTM Марко Витман (Walkenhorst БМВ). Все пак така и не се стигна до момент, в който пилотите да обмислят използването на гуми за мокър асфалт.

В крайна сметка Шелдън ван дер Линде записа първи успех за себе си и БМВ от началото на сезон 2022 в DTM. До него на подиума се качиха Лукас Ауер и Лука Шолц с автомобили на Мерцедес.

Четвърти в първата надпревара на Лаузицринг завърши Арджун Майни (Мерцедес) и Mаро Енгел също с Мерцедес. Шестото място отиде при Мирко Бортолоти (Ламборгини). Toп 10 допълниха Лорънс Вантор (Порше), Рене Раст (Ауди), Ник Касиди (Ред Бул Алфа Таури АF Corse Ферари) и действащият шампион Максимилиан Гьотц (Мерцедес).