Начало MotoGP News Дукати няма да използва отборни заповеди в MotoGP

Дукати няма да използва отборни заповеди в MotoGP

200
0
Джак Милър и Франческо Баная, Дукати
Джак Милър и Франческо Баная, снимка Дукати

Спортният директор на Дукати Паоло Чиабати заяви, че марката няма да използва отборни заповеди за нито един от своите пилоти, за да спаси шансовете си за световната титла.

След първата половина на сезон 2022 в кралския клас, най-предно класираният пилот на Дукати е Йохан Зарко. Французинът кара за тима на Прамак Рейсинг и изостава с 58 точки от своя сънародник Фабио Куартараро с Ямаха. Водещият пилот на марката от Болоня Франческо Баная спечели три състезания от началото на кампанията. Италианецът триумфира в Испания, Италия и Нидерландия. Той регистрира и четири отпадания, поради което се намира на четвърта позиция във временното класиране. Италианецът изостава с 66 точки от Куартараро.

До края на сезон 2022 остават само девет състезания. Първото от тях е във Великобритания. Пистата Силвърстоун най-вероятно може да пасне много добре на характеристиките на моторите на Ямаха и Априлия. По този начин намаляват шансовете за Дукати да се бори за титлата при пилотите.

Дори и при  наличието на осем пилоти с мотори на Дукати, Чиабати настоя, че на този етап няма да въвежда отборни заповеди поради принципа на неприязън към тях.

„Първо трябва да кажа, че очевидно в момента все още има немалко състезания“, каза Чиабати

По принцип не харесваме отборните заповеди. От друга страна, винаги има изключения.“

„Ако в последното състезание и единият състезател няма шанс да спечели, а другият има, тогава може да помислите за стратегия. Но това е изключителен случай. Сега не сме в такава ситуация.“

Няма да използваме отборни заповеди. Единственото указание, което даваме на нашите пилоти, е да избягват да правят екстремни движения един спрямо друг.“

Все още помним опита на [Андреа] Довициозо и [Андреа] Яноне в Аржентина преди много години. Тогава двамата се сблъскаха в последната обиколка, докато се движеха на втора и трета позиция. Бихме искали да избегнем подобна ситуация.“

„Това е единственото нещо, което казваме на нашите състезатели. Те трябва да уважават малко повече състезателите от същата марка и ако е възможно да не опитват екстремни маневри.“

„Все пак те са свободни да правят каквото искат. Ако могат да спечелят състезание, то трябва да го направят.“

В Дукати са използвали отборни заповеди в миналото. Най-известният пример е през 2017 г. Тогава италианската марка когато написа съобщениеmapping 8“ до Хорхе Лоренсо по време на Гран при на Малайзия и Валенсия. Това беше сигнал да се махне от пътя на Довициозо и да помогне на италианеца да спечели шампионата.

Преди повече от 10 дни водещият пилот на Дукати Франческо Баная катастрофира в Ибиса след употреба на алкохол. След проверка бе установено, че е карал с три повече алкохол в кръвта от позволеното.

Според испанското законодателство, Баная ще бъде глобен и може да загуби шофьорската си книжка. От Дукати така и не са коментирали тази случка на вицешампиона за сезон 2021 в MotoGP.