Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Правилата за двигателите са ясни, ако спазваш регулациите, заяви Волф

Правилата за двигателите са ясни, ако спазваш регулациите, заяви Волф

3213
0
Мерцедес, Ферари, Гран при на Унгария, Хунгароринг
снимка: Мерцедес

Правилата за задвижващите системи във Формула 1 са ясни, ако спазваш регулациите, заяви Тото Волф. Спортният директор на Мерцедес допълни, че всъщност напредъкът при двигателя на Мерцедес се дължи на миналогодишния натиск от страна на съперници. Австриецът направи изявлението в отговор на въпрос как ще коментира скорошни изявления за спад мощността на агрегатите във връзка с издадени от ФИА технически директиви.

Международната федерация използва така наречените технически директиви най-често, когато получи запитване от даден отбор дали може да се направи нещо по колата или задвижващата система. Точно такава бе ситуацията през миналия сезон, когато след въпрос от страна на Ред Бул до отборите бе разпратено уточнение преди Гран при на САЩ. Темпото на Ферари на пистата до Остин падна и това доведе до спекулации, че причината е промяна в двигателите. Шефът на тима Матия Биното тогава отрече задвижващите системи да са пипани, но съмненията останаха.

Федерацията разследва използваната през 2019 г. задвижваща система на Скудерията и в крайна сметка обяви, че е сключила споразумение с италианския тим

Бяха издадени още директиви, за които се смята, че са резултат от тази проверка. По време на миналия уикенд в Унгария пък Биното дори призна, че мощността на задвижващата система на Ферари е паднала заради техническите директиви на ФИА! Той обаче допълни, че те са повлияли и на останалите двигатели, използвани понастоящем във Формула 1.

Запитан как ще коментира изявленията във връзка с техническите директиви на ФИА, Волф бе необичайно рязък. Той не спомена конкретно Ферари и Биното, но изявлението му бе много ясно.

„Още една тотално глупава история, технически директиви… Правилата за задвижващите системи са ясни. В Остин (САЩ) имаше уточнение както е позволено да се прави и какво не. То бе важно, но нищо в него не бе изненадващо по какъвто и да е начин, защото тъй или иначе бе ясно, ако спазваш правилата“, заяви Волф.

„Според мен иронията в тази история е, че някои от съперниците ни принудиха да достигнем абсолютно нови нива. Едва не прегоряхме миналата година в усилията си за развитие и иновации, за да сме конкурентоспособни на пистата. И ето, че сега, през 2020 г. имаме значителен напредък в представянето спрямо 2019-та. Заради миналогодишната ситуация, което намирам в известна степен за иронично.“