Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джак и Мик Дуън ще вземат специално участие в Гран при на...

Джак и Мик Дуън ще вземат специално участие в Гран при на Австралия

564
0
Джак и Мик Дуън
Джак и Мик Дуън, снимка Алпин

Джак и Мик Дуън ще вземат специално участие в Гран при на Австралия. Това потвърдиха организаторите на надпреварата в Мелбърн. Двамата ще направят демонстрационни обиколки на пистата Албърт парк с болид от F1 и мотор от MotoGP.

Събитието в Мелбърн ще отбележи 30 години от триумфа на Мик Дуън през 1994 г. в тогавашния премиерен клас на световния шампионат по мотоциклетизъм [500 куб. см.] Австралиецът печели първата от петте последователни титли с Хонда. В началото на сезон 1999 австралиецът е принуден да прекрати мотоциклетната си кариера след тежка катастрофа на пистата Херес

Това ще бъде първият случай, в който Мик и Джак излизат заедно на пистата. Двамата ще отбележат този специален семеен момент и едно уникално честване на фамилия Дуън в света на моторните спортове.

Тази година Джак е резервен пилот на тима на Алпин в F1. Той изпълняваше тази роля и през 2023-та, успоредно със състезателните си задължения в F2, където завърши трети в крайното класиране.

Джак Дуън спечели три основни състезания през 2023 г. – най-много от всички пилоти – и имаше още две качвания на подиума и два полпозишъна. През 2024 г. той играе жизненоважна роля за отбора като резервен пилот. Младият австралиец работи най-вече в симулатора на Алпин в Енстън. Освен това той ще направи няколко частни теста с по-стари автомобили на отбора.

Дуън-младши ще бъде зад волана на Бенетон B200. Това е болид, пилотиран от Джанкарло Фисикела и Алекс Вурц и конструиран именно в Енстън. В същото време неговият баща ще управлява серийна версия на мотоциклета Хонда RC213V

„Толкова развълнуван, че ще бъда на пистата в Албърт Парк с баща ми по време на уикенда за Гран при на Австралия. Всъщност това ще бъде първият случай, в който двамата ме заедно на писта – аз в автомобил, а той на мотор, така че това ще бъде изключително специален момент“, споели Джак Дуън.

„Това е чудесна възможност да отпразнуваме успеха му пред австралийските фенове. За мен пък е уникална възможност да карам автомобил от F1 на такава емблематична писта. Надявам се, че догодина това ще бъде за постоянно! Това е моята цел и работя усилено, за да я постигна“, добави резервният пилот на Алпин.

„Първо искам да благодаря на Australian Grand Prix Corporation (AGPC) и на F1 за тази невероятна възможност. Винаги е истинско удоволствие когато мога да се кача на мотоциклет на подобни събития“, заяви Мик Дуън.

„Навършват се 30 години от първата ми световна титла през 1994 г. Времето наистина минава толкова бързо, тъй като сега ще бъда на пистата със сина си, което ще бъде наистина специален момент и за двама ни. Продължавам да подкрепям Джак и да съдействам за кариерните му начинания. Работя за постигането на целта да се състезава във Формула 1. И двамата сме много развълнувани да направим шоу пред родните фенове в Мелбърн през уикенда на Гран при на Австралия на пистата Албърт парк“, добави петкратният световен мотоциклетен шампион.