Начало MotoGP News Джак Милър ще се присъедини към КТМ след края на сезон 2022...

Джак Милър ще се присъедини към КТМ след края на сезон 2022 в MotoGP

223
0
Джак Милър, Дукати
Джак Милър, снимка Дукати

Джак Милър ще се присъедини към КТМ след края на сезон 2022 в MotoGP. Австралиецът си тръгва от заводския тим на Дукати след Гран при на Валенсия. Новината бе официално обявена днес, след като в последните месеци бе ясно на всички, че Милър няма да остане съотборник на Баная през следващата година.

Милър е подписал двугодишен договор и ще бъде съотборник на Брад Байндър във фабричния отбор на КТМ. Австралийският състезател навърши 27 години през януари. Въпреки това той вече има повече от десетилетие опит в Гран при, включително девет победи и почти 30 подиума както в Moto3, така и в MotoGP. Сезон 2014 беше най-плодотворният период в кариерата му досега, тъй като се съюзи с отбора Аки Айо (Ред Бул КТМ Айо). Тогава той спечели шест победи и само за малко не спечели титлата в най-малкия клас. През 2015 г. той директно се премести в MotoGP и прескочи средния клас Moto2.

От 2015 до 2017 г. Милър караше мотор на Хонда за екипите на LCR и Mark VDS. Първата му победа дойде в хаотичното състезание на нидерландската писта Асен през сезон 2016. После преминава в отбора на Прамак Дукати, където остава до края на по-миналата година. През 2021 и 2022 г. той е част от заводския тим на Дукати, заедно с Франческо Баная. Досега Джак Милър има общо 3 победи и 17 подиуми в клас MotoGP.

Австралиецът отново ще бъде в един отбор с Франческо Гуидоти. Двамата са работили заедно в екипа на Прамак Дукати от 2018-2020 г.

„Присъединяването на Джак в нашия екип означава, че разполагаме с още един силен пилотски състав. Познавам го добре, знам как обича да работи и какво може да ни донесе. Вярвам, че характерът му и начинът, по който ще кара и натиска нашия KTM RC16, ще помогне много на този етап от проекта ни. Подобно на Брад, Джак е чист състезател. Той открива границите и максимума на всяко състояние и всеки пакет. Въпреки всичко той дава всичко от себе си, за да постигне резултат. Това е доста рядко качество. Очаквам следващите два сезона ще бъдат много вълнуващи“, сподели мениджърът на КТМ Франческо Гуидоти.

„Разбира се, ние познаваме Джак още от времето, когато направи бум с отбора на Аки Айо, който ръководи програмата ни Moto3. За нас е голямо удоволствие да привлечем пилот с неговите възможности в структурата ни в клас MotoGP. Той остави у нас положително впечатление. Останахме в контакт с него през всичките тези години. Подходът и отношението на Джак към състезанията са много сходни с нашите. Много съм горд, че той отново се завръща в КТМ. Знам, че той ще бъде чудесно допълнение към нашата мисия“, каза директорът на КТМ Пит Бейрер.

Милър ще пристигне на мястото на Мигел Оливейра. Португалецът заяви, че е получил предложение да се върне в сателитния тим КТМ Tech 3, което най-вероятно няма да приеме. Има голяма вероятност той да премине в екипа на Грезини Дукати.