Начало Избрани Джеда ще бъде откриващ кръг на сезон 2024 в F1?

Джеда ще бъде откриващ кръг на сезон 2024 в F1?

986
0
Джеда, Гран при на Саудитска Арабия, Джеда, Формула 1, F1
снимка: Алфа Ромео

Джеда най-вероятно ще бъде откриващ кръг от сезон 2024 в F1. Според информация на различни източници, надпреварата в Саудитска Арабия е получила съгласие от ръководството на световния шампионат да бъде първо състезание за 2024 г.

Гран при на Саудитска Арабия направи дебюта си в началото на декември 2021 г. Надпреварата на уличната писта в Джеда бе предпоследен кръг от тогавашната кампания. Тази година състезанието бе преместени в началото годината и се проведе седмица след откриващия кръг за сезона в Бахрейн. За разлика от 2021-ва, трасето в Джеда претърпя няколко козметични промени. Те целяха подобряване на безопасността и видимостта на пилотите. Тази година ръководството на надпреварата направи допълнителни промени по трасето преди събитието през сезон 2023.

Следващото издание на надпреварата ще се проведе на 19 март 2023 г. Това е две седмици след първия старт за следващия сезон в F1, който отново ще бъде в Бахрейн.

Наскоро стана ясно, че организаторите на Гран при на Саудитска Арабия [Сауди Моторспорт] са поискали да преместят състезанието за 2024 г. още по-рано през годината. По този начин ще се избегне сблъсък с религиозния празник Рамазан, който започва на 10 март и продължава до 8 април.

По този начин сезон 2024 най-вероятно ще започне по улиците на Джеда в началото на март. Датите за Рамадан също така ще позволят на Австралия да се върне към ролята си на откриващ кръг поне четири пъти. Преди няколко дни организаторите на състезанието в Мелбърн обявиха, че са удължили споразумението си с още две години. Така надпреварата на пистата Албърт парк ще остане част от графика на F1 до 2037 г.

„Част от сделката предвижда Мелбърн да бъде домакин на първото състезание от сезона на Формула 1 поне четири пъти между 2023 и 2037 г. В същото време Саудитска Арабия ще приеме първото състезание от сезон 2024 от уважение към Рамадан“, се казва в изявлението на Australian Grand Prix Corporation.

По силата на предишния договор се очакваше Австралия да се върне към предишната си дългогодишна роля на откриващ кръг през по-следващия сезон. В крайна сметка това няма да се случи заради искането на Сауди Моторспорт.

Следващата година Рамадан ще се проведе от 22 март до 21 април. В резултат на това Гран при на Бахрейн ще се състои на 5 март. Две седмици по-късно ще бъде и събитието в Джеда. Пистата Сахир отново ще бъде мястото на провеждане на предсезонните тестове през февруари. Това стана ясно след като F1 се отказа от дългогодишното споразумение изпитанията да се провеждат в Барселона.

Миналата година Саудитска Арабия подписа десетгодишен договор за домакинство на състезание от F1. Предварителните планове са Джеда да бъде временно място за провеждане на надпреварата. Уличното трасе трябва да приеме последното си състезание през 2025-та. След това събитието трябва да се премести на постоянна писта в Кидия. От Сауди Моторспорт дори заявиха, че са готови да приемат два старта от F1 в бъдеще.