Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джеймс Ваулс не възнамерява да превръща Уилямс в мини-Мерцедес

Джеймс Ваулс не възнамерява да превръща Уилямс в мини-Мерцедес

837
0
Уилямс
снимка: Уилямс

Джеймс Ваулс не възнамерява да превръща отбора на Уилямс в мини-Мерцедес, заяви самият той. Британският инженер ще заеме поста ръководител на екипа от Гроув на 20 февруари – броени дни преди предсезонните тестове на отборите от Формула 1. Доскорошният главен стратег на осемкратните световни шампиони от Бракли изненадващо прие поста, освободен в края на миналата година от Йост Капито.

Джеймс Ваулс
Джеймс Ваулс; снимка: Уилямс

„Не мисля да правя мини-Мерцедес. Уилямс е страшно независим отбор, има собствена история и наследство. Моите намерения са… Когато говорихме (в Мерцедес) кои са най-важните неща за един отбор, то винаги опирахме до два фактора: хората и културата. Не производство, нито какъв е инструментариумът в аеродинамичния тунел или симулатора. Всичко зависи от хората и културата и аз вярвам, че абсолютно същото важи и за Уилямс“, заяви Ваулс

43-годишният инженер каза също така, че не е напълно наясно какво е положението в Уилямс, тъй като още не е отишъл там.

„Най-сериозният ми приоритет – първото нещо в списъка ми – е всички да разберат, че става дума за това да работим заедно. Да се дадат възможности на хората, да се третират колегите с уважение и те да го връщат обратно, така да се постига прогрес и да се върви към една обща цел. В секундата, в която сложа официалната риза на Уилямс, то това ще е единствената ми работа. Към този тим ще е насочена цялата ми лоялност. Няма мини-Мерцедес, няма Б-отбор, нищо подобно. Тук става дума за мен и за това аз с двете си ръце да превърна тази организация в успешна“, каза още Ваулс.

Привличането на Джеймс Ваулс в Уилямс бе неочаквано и бе обсъждано доста нашироко впоследствие. Пат Саймъндс, който понастоящем работи в F1 от страна на Либърти Медия, но бе дългогодишен технически директор на отбори в спорта, отбеляза, че британският инженер трябва да обърне внимание веднага на няколко неща.

„На първо място е стратегията, но не тази в състезанията – уменията му в тази област са добре известни. Трябва да прецени какво е положението в отбора и да набележи как ще върви нататък.“

„При отиването си в Уилямс през 2013 г. постъпих точно по този начин. И промених нещата така, че от заемащия девето място отбор направих екип, който се изкачи до третата позиция. Мисля, че Джеймс е способен да повтори този успех. Той е много умно момче“, обясни Саймъндс по време на участието си в международен бизнес форум в Бирмингам, Великобритания.

„Разбира се, ще му е необходимо време. По онова време имах късмет, защото разполагах със стабилна основа за работата си. Оставаше да „настроя“ всичко по правилния начин. Затова и резултатите дойдоха по-рано, отколкото смятахме, че ще се случат. По принцип са необходими три години за преобразяването на един отбор. Резултатите от нечия работа се виждат едва тогава“, добави той.