Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джийн Хаас: Бихме искали пилот с малко повече реален опит. Не знам...

Джийн Хаас: Бихме искали пилот с малко повече реален опит. Не знам защо се твърдеше, че Хаас е станал руски отбор

2569
0
Гюнтер Щайнер, Джийн Хаас
Гюнтер Щайнер и Джийн Хаас; снимка: Хаас

Тимът на Хаас търси пилот с повече реален опит, който да замести Никита Мазепин, заяви собственикът на отбора Джийн Хаас. Американският предприемач обясни в интервю за Асошейтед Прес, че до сряда отборът му ще има състезател. Хаас прекрати договорите си с Уралкали и Мазепин вследствие нахлуването на Русия в Украйна. ФИА допусна участието на руски и беларуски пилоти в шампионатите си като неутрални състезатели. Мазепин изразил желание да изпълни условията от федерацията, но от Хаас предпочетоха да приключат отношенията си с него.

„Имаше много сериозни критики по отношение на инвазията в Украйна и просто стана прекалено. Ние не можем да се справим с всичко това, другите ни спонсори също. В момента разглеждаме няколко кандидати. Ще видим кой е свободен, с какво трябва да се справим и до сряда ще имаме пилот. Пиетро [Фитипалди] определено е в списъка – той е тест пилот и това му е ролята.“

„Търсим. И мисля за очевидно, че бихме искали пилот с малко повече реален опит. Просто трябва да видим кой може да е“, обясни Джийн Хаас

Предполага се, че Фитипалди, който замести Ромен Грожан в края на сезон 2020 след катастрофата на французина в Бахрейн, ще кара на теста на Сахир за Хаас тази седмица.

Джийн Хаас отбеляза също така, че не разбира защо отборът му е бил смятан за „руски“. Привличането на Мазепин и Уралкали преди година доведе до ново оцветяване, предизвикало доста полемики. Причината бе, че цветовете са тези на флага на Русия. Използването на самото знаме бе забранено вследствие на санкциите на международната антидопингова агенция срещу страната. Заради тях и Мазепин караше като неутрален състезател. Гюнтер Щайнер пък обясни, че са използвани цветове, а не нечий флаг.

„Хаас винаги е бил основният, спонсор. Не знам защо хората твърдяха, че тимът е станал руски отбор. Логото на Хаас Отомейшън винаги е присъствало на колата. И сега сме добре. Всичко ни е наред. Бихме искали (да разполагаме) с повече пари, разбира се, но сме добре“, коментира Джийн Хаас.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Haas F1 Team (@haasf1team)