Начало Избрани Джийн Хаас вероятно ще увеличи своята инвестиция в отбора от F1

Джийн Хаас вероятно ще увеличи своята инвестиция в отбора от F1

1007
0
Хаас VF-22
снимка, Хаас

Джийн Хаас вероятно ще увеличи инвестицията си в отбора от F1. Това смята сайта racer.com. Американският екип взе решение да се раздели с доскорошния си основен спонсор Уралкали. Причината за това действия бе инвазията на Русия в Украйна и наложените санкции от Европейския съюз и Съединените щати. Заедно с компанията за производство на калиеви торове си замина и фамилия Мазепин. 

Миналата седмица Кевин Магнусен направи изненадващо завръщане в отбора на Хаас, за който кара в периода 2017-2020 г. Датчанинът показа невероятна адаптация и записа най-бързо време във втория ден от тестовете на Сахир. Неговото време за обиколка бе по-добро от това, което Никита Мазепин записа в миналогодишната квалификация на пистата в Бахрейн.

Магнусен разтрогна договорите си с Пежо и Chip Ganassi Racing. После подписа многогодишно споразумение с тима на Джийн Хаас. Това показва, че екипът има финансова стабилност, въпреки загубата на титулярния си спонсор. Преди няколко дни руската компания Уралкали публикува изявление, в което заяви, че започва съдебно производство срещу Хаас.

Решението за преподписване на договора с Магнусен, вместо да се анализират опциите за заплащане на пилота, бе одобрено от собственика на отбора Джийн Хаас. Очаква се той да осигури бъдещето на отбора с необходимата финансова подкрепа след последните сътресения в началото на месеца.

Също така се разбира, че това не е единственият начин за финансиране, който е възможен за екипа в момента. Отборът продължава да поддържа връзка както със съществуващи партньори, така и с потенциални нови заинтересовани страни, за да замени значителната празнина, оставена от прекратяването на сделката с Уралкали.

Въпреки че основателят на Haas Automation е готов да увеличи инвестициите си в момент, когато отборът има много по-големи шансове да бъде конкурентоспособен в ерата на бюджетните ограничения във Формула 1, това може да бъде сравнително краткосрочно решение, докато се осигурят допълнителни източници на приходи. Тези действия могат да позволят на Хаас да действа много бързо в отговор на глобалната ситуация през последните няколко седмици.