Начало Рали Джим Макрей: IRC е изключително конкурентен шампионат

Джим Макрей: IRC е изключително конкурентен шампионат

73
0
Колин Макрей

Рали Азорски острови започва днес, слагайки началото на шампионата Intercontinental Rally Challenge (IRC) за 2012 г., част от който ще е нашето рали Сливен.

Сериите имат специален трофей на името на Колин Макрей, който се връчва във всеки кръг на пилота, проявил дух, напомнящ най-много на този на загиналия при хеликоптерна катастрофа шотландски състезател. Неговият баща Джим прие миналата седмица влизането на сина си в Залата на славата на автомобилния спорт във Великобритания, а сега споделя какво означава тази награда. Той е част от тричленното жури, определящо носителя на приза.

– Как се чувствате, след като разбрахте, че наградата Колин Макрей ще се връчва и този сезон?

– Много съм щастлив. Гордея се, че IRC има желание да продължим съвместната си работа. Партньорството ни е изключително успешно и младите пилоти наистина го оценяват.

– Бяхте ли изненадан от това как състезателите посрещат наградата?

– Няколко момчета ми казаха миналата година, че спечелването на тази награда е толкова хубаво за тях, колкото и да вземат победата в ралито. Ценят я и според мен се дължи на това какъв беше Колин, какво олицетворява трофеят. Прекрасно е, че името му продължава да живее по такъв начин. Все още съм изненадан колко фенове има той. Миналата седмица го включиха в Залата на славата и се изумих за пореден път от това. Той отново ме накара да се гордея!

– Какво е мнението ви за IRC?

– Много добри серии. Световният рали шампиона е много конкурентен, разбира се, но в кръговете там едва трима-четирима пилоти се борят за победата. На състезания като Ипр или Злин в Чехия има по 12 състезатели с шанс да са първи. Изключително конкурентна среда е.

– А колко добър е настоящият шампион Андреас Микелсен?

– От момента, когато го видях в IRC през 2010 г., бе ясно, че е много добър. Върви чудесно и демонстрира колко е силен.