Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джоузеф Нюгардън: Формула 1 не е пилотски шампионат

Джоузеф Нюгардън: Формула 1 не е пилотски шампионат

3797
0
Джоузеф Нюгардън
Джоузеф Нюгардън, снимка Индикар

Джоузеф Нюгардън заяви, че Формула 1 не прилича на пилотски шампионат. Двукратният шампион в Индикар посочи акцента върху производители и технологиите за по-важен, отколкото карането на състезателите. 

Нюгардън се състезава за тима на Пенске, с който спечели титлата през 2017 и 2019. Също така стана вицешампион последните два сезона.  Aмериканският състезател е роден в град Нешвил, който е столицата на щата Тенеси. Въпреки това той прекара част от състезателната си кариера в Европа. Джоузеф е участвал в британската Формула Форд, Формула Палмър и сериите GP3.

Незадоволителни резултати го принудиха да се завърне в Съединените щати. Там той продължи участието си в Indy Lights преди да дебютира в Индикар през 2012 г. с екипа на Сара Фишер.

Преминаването му в отбора на Пенске постави началото на най-успешния период в неговата кариера. Оттогава той записа 17 победи и две шампионски титли. За съжаление въпреки този впечатляващ рекорд, Нюгардън така и не успя да сбъдне мечтата си да кара във Формула 1.

„Мисля, че за мен привлекателността на Формула 1 е тежестта на автомобилите“, сподели Нюгардън по-рано тази седмица на медийно събитие на Индикар.

„Формула 1 не е пилотски шампионат. По-скоро това е първенство на производителите. Всички се опитват да изградят най-бързите коли, които могат да се състезават. Бюджетите на екипите са неразумно високи. Това е най-вълнуващото нещо в него“. 

„Колкото съм по-възрастен и карам в повече състезания, Формула 1 е шампионат, в който не бих участвал. Тук пилотските качества не са от най-голямо значение“.

Въпреки резервите си, 31-годишният американец би се възползвал от възможността да седне зад волана на актуален болид от Формула 1.

„Това винаги е било много впечатляващо първенство. Със сигурност бих седнал зад волната на такъв болид“, коментира Джоузеф.

„Бих искал да карам всичко, което мога, за да натрупам повече опит. Тогава ще имам повече познания от първа ръка, за да говоря наистина за това“.

Двукратният шампион ще започне единадесетата си поредна кампания в Индикар. Той е убеден, че Индикар е най-конкурентния шампионат в горния ешелон на моторните спортове.

„Индикар е мястото, където ще получите най-конкурентния продукт като състезателен пилот“.

„Когато си състезател на топ ниво, искаш да има възможност да се състезаваш, печелиш квалификации, състезания и шампионати, независимо от ситуацията, в която се намираш“, завърши Джоузеф Нюгардън.

Нюгардън не е единственият пилот от Индикар, който е имал амбиции за Формула 1. Другият такъв случай е Колтън Херта. Състезателят на Андрети Аутоспорт можеше да дебютира в шампионата, ако Майкъл Андрети бе закупил Заубер.

Същевременно редица бивши състезатели от Формула 1 се подвизават в Индикар. Най-скорошният пример за това е съотборникът на Херта Ромен Грожан. Освен него в шампионата участват Mаркус Ериксон, Такума Сато, Хуан Пабло Монтоя, Александър Роси и Калъм Илот. Нико Хюлкенберг също направи тест с такъв болид и не изключва да се включи в някоя надпревара в близко бъдеще.