Начало Рали Еванс с най-добър резултат в кариерата си

Еванс с най-добър резултат в кариерата си

46
0
Елфин Еванс

Елфин Еванс постигна най-добър резултат във WRC кариерата си досега, класирайки се четвърти в рали Германия. По пътя си към този успех той взе и първа етапна победа в световния шампионат.

Уелсецът води битка със съотборника си в М-Спорт Мико Хирвонен през голяма част от ралито. В крайна сметка обаче решимостта му надделя над опита на финландеца.

– Беше страхотна надпревара за нас – сподели Елфин след финала. – Спечелването на първата ни етапна победа бе нещо наистина чудесно, а четвъртото място не си го и представяхме в началото на състезанието. Не бяхме изостанали прекалено от Андреас [Микелсен], но целта ни не бе да гоним максимално предно класиране. Всъщност трябваше да учим характеристиките на автомобила в този тип надпреварата и да преминем сигурно отсечките. Смятам, че успяхме да постигнем това. Целият уикенд бе абсолютно фантастичен. Автомобилът бе истинско удоволствие за каране, дори в сложни условия. Почти постигнахме оптимални настройки. Крайният резултат е страхотен за тима. Винаги получаваш допълнително удовлетворение, когато победиш съотборника си. Мико направи нещата трудни и съм сигурен, че ще е бърз в Австралия. Ние се надяваме пак да успеем да го притиснем!

Хирвонен финишира пети. Той призна, че преди последните няколко етапа се опитал да подразни съотборника си:

– Казах му, че идвам за него, но той кара наистина добре и доказа, че може да запази спокойствие под напрежение. Чудесно свършена работа. Ние не се представихме толкова зле. При добро стечение на обстоятелствата не бяхме твърде далеч от останалите. Беше наистина близка битка.

Шефът на М-Спорт Малкълм Уилсън сподели, че резултатът на Еванс е може би най-окуражаващият досега в развитието на младия състезател:

– Ако погледнете какво стори с наличния опит, то ще видите колко специално е постижението му. Елфин притежава стоманена решителност, изключително аналитичен е във всичко, което върши. Винаги намира къде може да подобри карането си, да върви по-бързо. Много е честен и откровен във възприятията си, което ми говори, че можем да очакваме много от него. Смятам, че и увереността на Мико се върна в Германия. Като цяло той се представи по-добре, отколкото във Финландия и със сигурност демонстрира борбен дух в двубоя си с Елфин.