Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун и CVC подготвят 100 млн. паунда помощ за малките F1 екипи?

Екълстоун и CVC подготвят 100 млн. паунда помощ за малките F1 екипи?

37
0

Бърни Екълстоун и CVC Кепитъл Партнърс подготвят 100 милиона паунда помощ за отборите от Формула 1 с финансови проблеми.

– Знам, че CVC и Бърни разглеждат въпроса. Става въпрос за еднократно допълнително плащане (над парите, разпределяни въз основа на класиране в шампионата при конструкторите – б.р.) за малките екипи, което на практика ще направи възможна работата по един нормален бюджет. Честно казано, подобно нещо никак не е сложно да се направи. Изисква се само малко добро желание. Изглежда много, но като започнеш да разпределяш, не е чак толкова огромно количество средства. Предложение може да се направи до няколко дни. Наистина смятам, че има начин да разрешим въпроса скоро, оферта може да се направи още преди Гран при на Бразилия. И в такъв случай не виждам причина да се прибягва до драстични действия, които биха навредили на спорта – обясни съсобственикът на Лотус Жерар Лопес, цитиран от британския вестник Гардиан.

Последната реплика в изявлението на Лопес бе продиктувана от факта, че през уикенда в Остин упорито се говореше за бойкот от страна на Лотус, Заубер и Форс Индия. Твърди се, че трите екипи се съгласили да участват в състезанието час и половина преди старта.

Големите екипи пък дадоха да се разбере, че не одобряват идеята за преразпределение на приходите. Лопес призна, че всички тимове ще трябва да се съгласят, каквито и мерки да бъдат предложени:

– Подобна ситуация изисква участието на всички и съгласието им. Дори хората с особено остро мнение по въпроса не са глупави и са наясно, че с малко усилие може да се помогне на мнозина, включително на тях самите.

Шефът на Заубер Мониша Калтенборн посочи, че исканията не са неразумни. Според нея е необходимо да се направят промени, отразяващи случилото се в световната икономика и факта, че входното ниво за Формула 1 вече е различно:

– Имаше причина за установяване на такава система (за разпределение на приходите) преди време. Нещата в момента са напълно различни и е необходимо да я премислим. Всички сме вложили толкова инвестиции в спорта. Не можем да позволим просто да се изпарят.