Начало Рали Екипът на Хюндай иска да се бори за титлата във WRC през...

Екипът на Хюндай иска да се бори за титлата във WRC през 2017 г.

54
0

Екипът на Хюндай Моторспорт е готов да започне четвъртия си сезон в световния рали шампионат (WRC) този уикенд в рали Монте Карло. Това е първата надпревара в календара, състоящ се от общо 13 старта. В него ще дебютира новият Хюндай i20 Coupe WRC.

Новият автомобил на Хюндай е създаден в съответствие с новите технически правила на шампионата. Колата бе представена на легендарната писта Монца през декември 2016 г. Тя вече натрупа 6000 тестови километра.

Целта на новите правила е да подобри борбата в световния шампионат. Благодарение на тях автомобилите за 2017 г. изглеждат по-агресивно от предшествениците си. Промените са фокусирани върху подобрение на аеродинамичното и механичното сцепление, увеличение на мощността до 380 к.с., намаляване теглото на колите, както и връщане на активния централен диференциал.

Хюндай ще участва с три екипажа във всички надпревари на WRC – Хейдън Падън/Джон Кенард, Тиери Нювил/Никола Гилсул и Дани Сордо/Марк Марти. Двата най-добре класирани екипажа ще взимат точки за първенството при конструкторите.

2016 г. бе най-добрият сезон на Хюндай, като тимът спечели две победи. Сега отборът от Алценау иска да демонстрира, че може да се бори и за титлата. Битката обещава да е особено интересна срещу съперници като Ситроен, Тойота и подготвените от М-Спорт Форд-ове.

Монте Карло ще е първият реален тест за Хюндай i20 Coupe WRC. маршрутът е значително променен в сравнение с миналата година. Много от иконичните секции като Кол дьо Турини например, остават в надпреварата, която няма да загуби нищо от съпровождащите я предизвикателства и вълнение.

Подготовката на Хюндай за рали Монте Карло започна миналия ноември. Последният тест бе във Френските Алпи миналата седмица.

„Тазгодишното рали Монте Карло обещава да е едно от най-интересните и непредсказуеми състезания в шампионата”, коментира шефът на екипа Мишел Нандан. „Променени правила, нови автомобили и подновени заводски програми ще превърнат сезон 2017 г. в един от най-интересните изобщо. Нашият тим няма търпение да види новия ни автомобил по отсечките за първи път. Използвахме опита си от три години във WRC и се надяваме, че ще можем да се борим в челото с i20 Coupe WRC. От април миналата година досега натрупахме 6000 тренировъчни километра в различни дестинации в Европа. Последните ни тестове бяха специално насочени към Монте Карло, но нищо не може да замести реалната надпревара!”