Начало Рали Екипът на JRM обмисля участие в световния раликрос шампионат

Екипът на JRM обмисля участие в световния раликрос шампионат

56
0

Екипът на JRM обмисля евентуално участие в световния раликрос шампионат. Ако програмата бъде одобрена, то това ще се случи с подготвяни от Продрайв автомобили Мини.

Британският тим е взел няколко Мини RX коли – пълен пакет с резервни части – и понастоящем преценява плюсовете и минусите на участие в раликрос първенството. Очаква се допълнителни подробности относно проекта да бъдат дадени съвсем скоро – още през януари.

Мини RX е дериват на последното Мини, разработено за световния рали шампионат. То е със същото шаси като WRC колата, но е с доразработен и подобрен 1,6-литров турбо двигател, олекотени панели и допълнителни модификации, позволени в правилника за раликрос надпреварите.

– Мини RX няма много участия на раликрос досега, но вярваме, че разполагаме с наистина конкурентоспособен автомобил. Колата взе победа в дебюта си на X Games с Лиам Доран. Освен това знаем какви са характеристиките на управлението – много впечатляващи. Работим упорито да подготвим автомобилите за сезон 2015 – коментира изпълнителният директор на JRM Джеймс Ръмзи.

Част от екипа на Продрайв, който работи по това Мини, бе и във WRC тима през 2011 г. JRM пък понастоящем участва в доста спортни програми. Отборът е официален партньор на Нисмо (Нисан Моторспорт Интнернешънъл), както и на Субару Техника Интернешънъл за конструирането на Субару WRX STI рали автомобили за различни шампионати.

Раликрос първенството през 2014 г. бе спечелено от Петер Солберг. Първите шест старта от календара бяха спечелени от шестима различни пилоти – сред тях Солберг, Андреас Бакеруд, Матиас Екстрьом, Топи Хейкинен. През втората част от сериите бе проведен за първи път кръг в Канада. В Германия Солберг победи Екстрьом с 0,004 секунди – най-малката разлика в 47-годишната история на спорта, а след това спечели титлата две състезания преди финала на шампионата. Короната на конструкторите отиде при Форд Олсбергс MSE.