Начало Рали Есапека Лапи е европейски рали шампион

Есапека Лапи е европейски рали шампион

38
0

Есапека Лапи на практика стана европейски рали шампион още преди старта на последния кръг от първенството на Стария континент – Корсика – вследствие на катастрофа на основния му съперник Сеп Виганд. Германецът блъсна на тренировките своята Шкода Фабия S2000, която се подпали и изгоря.

Така за трети пореден път ERC шампион ще е пилот на Шкода. Юхо Ханинен започна победната серия през 2012 г. Победата през миналия сезон взе Ян Копецки, а сега финландецът Лапи е на върха.

– Съчувствам много на Сеп и Франк Кристиан. Нямахме търпение да проведем дуела си за титлата с най-упоритите ни съперници – каза Лапи. – Сега трябва да се постараем да завършим подобаващо този успешен за Шкода сезон.

Виганд излетя от трасето по време на тренировките в понеделник, след което сухата трева около колата се подпали от горещия ауспух и впоследствие целият автомобил изгоря. Пилотът и навигаторът му бяха невредими след инцидента. Времето обаче не бе достатъчно, за да бъде поправена тяхната Фабия S2000 и те не можаха да стартират.

– Страшно съм разочарован. Невероятно много съжалявам за подхлъзването, довело до такива драматични последствия. Извинявам се на целия отбор. Бих искал да благодаря на всички, които работиха толкова упорито, за да ни дадат шанс да се борим за титлата – сподели очевидно разстроеният Сеп.

23-годишният германец все още има шанс да завърши втори в генералното класиране.