Начало Рали Еванс и Танак се надяват да се възползват от добрите си стартови...

Еванс и Танак се надяват да се възползват от добрите си стартови позиции в Швеция

28
0

Екипът на М-Спорт се надява да се възползва от добрите си стартови позиции за рали Швеция, втори кръг от световния шампионат за 2015 г. Елфин Еванс и От Танак ще се борят с предизвикателствата на снега и леда. Те трябва да адаптират стила си на управление – да избират различни точки на спиране, да внимават при „облягането” на снежните преспи в завоите и т.н.

Карането зависи в най-голяма степен от условията на трасето. Ако скоро преди ралито е валял сняг, стартиращите от челни позиции на практика разчистват отсечките за идващите след тях екипажи. При по-мека зима обаче снежната настилка може да се е стопила и да има оголени места по етапите, където се стъпва направо върху чакъл. Камъчетата повреждат шиповете на гумите и резултатът може да е значителна загуба на прилепяне.

Скандинавските пилоти по принцип се представят най-добре в Швеция, където познанията им за специфичното управление на сняг и лед са особено полезни. Опитът е изключително важен, а за Еванс това ще е едва второ участие в такъв тип рали. В миналогодишната надпревара той отпадна в последната отсечка, но все пак има представа какво го очаква.

– Нямам кой знае какъв опит на сняг, но ми харесва карането на такава настилка. Това е уникално и различно предизвикателство и мисля, че затова ми харесва да се връщам, макар да не съм фен на студа! – коментира Еванс. – Преди 12 месеца имахме стабилен старт, но имаше какво да сторим по-добре. Сега целта ни ще е да демонстрираме напредъка си и да свършим възможно най-добра работа. Усещането при каране не е чак толкова по-различно от това на чакъл, но има определени техники, които са специфични за сняг. Не сме ги усвоили перфектно, но работим по тях.

Елфин допълни, че едно от предизвикателствата в Швеция може да е видимостта, а условията могат да са променливи и да затруднят екипите.

Танак се чувства по-уверен от съотборника си на сняг, но няма да гони подиум в края на следващата седмица:

– Карал съм само два пъти в тази надпревара досега, така че нямам толкова опит, колкото някои други състезатели. Но това определено е едно от любимите ми ралита в шампионата. Отсечките са много бързи и плавни, истинско удоволствие за каране. Целта ни ще е да направим чисто състезание. Според мен ключът за добро представяне е да направиш силен тест преди самата надпревара. Ако сме спокойни и установим силен ритъм, може да е чудесно рали за нас.