Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ехо от миналото: Преди състезанието точно Хакинен ми пожела успех, засмя се...

Ехо от миналото: Преди състезанието точно Хакинен ми пожела успех, засмя се Окон след двойните изпреварвания

2500
0
Пиер Гасли, Себастиан Фетел, Естебан Окон
снимка: Пирели

Едно от най-прочутите изпреварвания в цялата история на Формула 1 се случи по време на Гран при на Белгия през 2000 г. Мика Хакинен настигаше Михаел Шумахер, когато и двамата попаднаха на Рикардо Зонта (БАР Хонда). Изпреварвайки го с обиколка, пилотите на Макларън и Ферари минаха от двете му страни. В последвалия спринт Хакинен се измъкна пред съперника си и впоследствие спечели надпреварата.

„Беше невероятна ситуация. Двамата имахме много подобна ситуация в Макау през 1990 г. (във Формула 3). Знаех, че Михаел ще кара така, че да защитава позицията си. Точно това стори и на Спа“, разказа години по-късно Хакинен

„В 40-ата обиколка се бях залепил за него. По онова време Червената вода бе величествен завой, откъдето можеше да преминеш почти на пълна газ. Почти. Когато обаче караш с 300 км/ч зад някого и си наясно, че си по-бърз, че можеш да го изпревариш и той внезапно мръдне точно пред теб… Може да стъпиш на тревата (както направи Хакинен – б.р.), но това е почти сигурна катастрофа при тази скорост. За късмет попаднахме на по-бавен болид, който беше в средата на пистата. Това ми даде възможност да го задмина.“

„Дори и без Зонта вероятно щях да го изпреваря. Но тази ситуация ми позволи маневра без твърде голям риск. После отидох при Михаел и му обясних, че не може да си играе игрички при подобни скорости“, допълни двукратният световен шампион.

Във вчерашната Гран при на Белгия пистата бе абсолютно суха и ситуацията не бе в борба за лидерство в състезанието, но все пак напомни изключително много на легендарното изпреварване на Хакинен. По време на състезанието Естебан Окон първо изпревари Даниел Рикиардо (Макларън) и Николас Латифи (Уилямс), а след това и Пиер Гасли (Алфа Таури) и Себастиан Фетел (Астън Мартин). Втората маневра бе тази, която върна спомените отпреди повече от 20 години.

„В онзи момент си помислих, че Себ няма DRS и че Гасли ще мине напред. Но си помислих и че това може да е възможност. Така че аз се позиционирах вляво на Себ, който беше много честен – остави ми място, а гумите ми бяха по-свежи от тези на Гасли, което ми позволи да довърша маневрата от външната страна. Благодаря, момчета!“, засмя се Окон след финала.

Френският пилот на Алпин сподели също така, че преди състезанието точно Хакинен му пожелал успех.

„Чудесно съвпадение се получи“, допълни Окон.

Естебан завърши седми на Спа, а съотборникът му Фернандо Алонсо бе пети. Благодарение на спечеления в Белгия актив Алпин е на 20 точки в подреждането при конструкторите пред Макларън в борбата за четвъртото място.

„Това беше страхотен начин да приключим един фантастичен за отбора уикенд. Колата бе бърза и лично аз много се забавлявах в надпреварата. Особено с тези двойни изпреварвания! Поздравления за екипа и прекрасната му работа, всички можем да се гордеем със себе си.“

„Чувствах се уверен през цялото състезание. Болидът вървеше страхотно и кой знае какво можеше да стане ако бяхме стартирали малко по-напред. Тръгваме си от Спа удовлетворени, знаейки, че сме свършили чудесна работа, увеличавайки преднината си за четвъртото място“, допълни Окон.