Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Фетел трябва да се върне в Ред Бул

Екълстоун: Фетел трябва да се върне в Ред Бул

2931
0
Бърни Екълстоун и Себастиан Фетел
Бърни Екълстоун и Себастиан Фетел, снимка Ред Бул Контент Пуул

Бившият шеф на Формула 1 Бърни Екълстоун изказа своето мнение за бъдещето на Себастиан Фетел в спорта. Британецът признава, че би искал да види германецът да се събере отново с Ред Бул. Фетел спечели четири поредни титли с екипа от Милтън Кийс в периода 2010-2014.

Себастиан спечели четирите си поредни световни първенства с Ред Бул по време на шестгодишния си престой при австрийците. Германецът е продукт на академията за млади пилоти на компанията за енергийни напитки и бе любимец на Хелмут Марко. Австриецът наскоро заяви, че настоящият световен шампион Макс Верстапен е по-добър пилот от Фетел.

След като бе победен от Даниел Рикиардо в първия сезон на турбо-хибридната ера във Формула 1, Себ се присъедини към Ферари. Въпреки всичките усилия, той не успя да се пребори с Люис Хамилтън през 2017 и 2018 г. Скудерията реши да не подновява договора на четирикратния световен шампион и подписа с Карлос Сайнц. Това накара Фетел да подпише с Астън Мартин за сметка на Серхио Перес, който пое в посока Ред Бул.

Дебютният му сезон с тима от Силвърстоун бе изпълнен със смесени чувства и за двете страни. Най-доброто му постижение бе второ място в Гран при на Азербайджан зад победителя Серхио Перес. Германският пилот водеше битка за победата в Естебан Окон на Хунгароринг, но остана на втора позиция. Малко след края на надпреварата Себастиан бе дисквалифициран заради нарушение в правилото за количество гориво в резервоара на неговия АМR21. В крайна сметка той завърши сезон 2021 на 12-та позиция, а Астън Мартин останаха на седма позиция при конструкторите.

Докато Фетел признава, че вече си представя как би изглеждал живота му след Формула 1, Екълстоун смята, че 34-годишният спортист трябва сам да реши кога да напусне спорта. Всъщност бившият шеф на F1 би искал Себастиан да покаже отново скоростта си, като се завърне в Ред Бул.

„Фетел може да се оттегли когато си иска. Никой не трябва да му казва, че трябва да се пенсионира“, заяви Екълстоун.

„Вече не знаем колко е бърз, понеже не разполага с конкурентна кола. Така че не е лесно да се каже каква е реалната му скорост. Фетел трябва да се върне в Ред Бул“, обобщи Бърни Екълстоун.

Себ ще влезе във втория си сезон с Астън Мартин през пролетта със съотборник в лицето на Ланс Строл. Същевременно Ред Бул също запази своите пилоти Макс Верстапен и Серхио Перес. Договорът на мексиканеца изтича в края на 2022 и така остава минимална възможност за Фетел да се завърне при „червените бикове“.