Начало Formula E News Екълстоун се извини за критиките си към Формула Е

Екълстоун се извини за критиките си към Формула Е

417
0
Алехандро Агаг, Бърни Екълстоун и Сам Бърд
Алехандро Агаг, Бърни Екълстоун и Сам Бърд, снимка Макларън

Бърни Екълстоун се извини за всички критики, които е отправил към Формула Е през годините. Бившият шеф на F1 призна, че по-старите му коментари по адрес на световния електрически шампионат са били грешни. Екълстоун добави, че „Формула Е вече е достигнала нивото на F1“.

Екълстоун беше един от най-големите критици на Формула Е. Преди 10 години британецът заяви, че ще бъде шокиран, ако шампионатът продължи да съществува след първото състезание в Пекин. Той дори сравни Формула Е с косачка за трева, подчертавайки неодобрението си към първата изцяло електрическа едноместна серия

„Мисля, че тези неща са косачки за трева. Не подкрепям много това“, каза тогава Екълстоун.

През 2020 г. той отново се изказа против Формула Е. Тогава той заяви, че ако все още е бил начело на F1 би направил всичко възможно, за да попречи на електрическия шампионат да бъде конкуренция на Формула 1.

„Съжалявам момчетата, които управляват болиди от F1 сега, тъй като те трябва да вземат предвид влиянието на Формула Е.  Аз щях да я погреба. Това щеше да спести много неща всички спорове. Такова нещо нямаше да се случи, ако аз бях там“, заяви тогава Екълстоун.

„Сега всички говорят само за електромобили, така че би било малко смело сега да тръгна срещу това. Изглежда, че така нареченото младо поколение вече не се интересува от автомобили като цяло. Предполагам, че след няколко години никой няма да се вълнува от обикновен автомобил“, добави бившият шеф на F1.

„Мисля, че един ден Тесла ще бъде забравена, но марка като Ферари никога няма да бъде. Други хора ще правят електрически автомобили. Днес те са лидери, но скоро няма да бъдат специални.“

„От какво всъщност се интересуват [хората]? Това е фактът, че автомобилите са електрически, а не самата марка. Вярвам, че това няма да продължи вечно.“

Последно време Екълстоун промени мнението си относно Формула Е. Бившият автомобилен състезател и мениджър посети състезанието в Сао Пауло. Това беше първият случай, в който Екълстоун присъства по време на рейс уикенд от изцяло електрическия шампионат

„Преди десет години си мислех, че първото състезание ще е последното. Заради това много доволен да видя, че е нещо супер – технически е на нивото на Формула 1“, сподели Екълстоун.

„Това е първото състезание от Формула Е, на което съм бил, и изглежда супер, супер, супер“, продължи британецът. „Проблемът в F1 в момента е, че има един пилот, който печели всички състезания. Това не е добре. Надявам се да не се случи подобно нещо във Формула Е, където виждате победители, които са представители на различни държави“, добави бившият шеф на F1.

По време на уикенда в Сао Пауло CEO-то на Формула Е Джеф Додс отново се заяде с Формула 1. Той даде да се разбере, че конкуренцията в електрическия шампионат е много по-голяма от тази в F1. Додс се пошегува и с добавянето на все повече улични трасета в календара на шампионата.