Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун смята, че отборите трябва да съдят ФИА

Екълстоун смята, че отборите трябва да съдят ФИА

4027
0
Бърни Екълстоун
Бърни Екълстоун, снимка: Марк Томпсън/Ред Бул Контент Пуул

Бившият бос на Формула 1 Бърни Екълстоун смята, че отборите нямат друга възможност, освен да съдят ФИА относно споразумението с Ферари.

На 28 февруари централата обяви, че е приключила с разследването на двигателя на Скудерията от 2019 г. От организацията съобщиха, че са сключили споразумение с тима, но не оповестиха нищо от него.

Това предизвика силното недоволство на 7 от отборите. Те пуснаха официално съобщение, с което изразиха несъгласието си срещу спогодбата. От федерацията отговориха, че не са останали напълно удовлетворени от мотора на Ферари.

Решили са обаче, че по-нататъшните действия няма непременно да доведат до категорично заключение по случая. Причината е невъзможност за предоставяне на доказателства за нарушение на тима. На среща в Женева, Световният моторспортен съвет е подкрепил президента Жан Тод.

„Тимовете трябва да съдят ФИА, каза Екълстоун пред F1-insider. – Става въпрос за милиони долари. Смятам, че те имат право да претендират за тези пари.

Ако във Ферари бяха толкова невинни, защо не направиха споразумението с Жан Тод публично? За мен това прилича на признание, че са виновни. В миналото е имало пожари, които аз трябваше да потушавам. Но по мое време винаги беше възможно да се разберем с ФИА и тимовете. Сега обаче, в тази ситуация, е твърде късно.”

Управляващият директор на Рено Сирил Абитебул заяви, че иска ФИА да обясни ясно споразумението между ФИА и Ферари. „Искаме от федерацията да обяснят историята и да оставим случая зад нас, каза французинът. – Изпратихме това писмо до ФИА и тя отговори.

А това потвърди, че първоначалното й обяснение не бе ясно. Иначе тя нямаше да отговори. Всъщност централата още не е дала ясен отговор. Затова ще се консултираме отново с останалите 6 отбора. Важно е да знаем какво е довело до това решение.”