Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА отговори на недоволните отбори

ФИА отговори на недоволните отбори

7875
0

Международната автомобилна федерация публикува съобщение в отговор на искането на 7-те отбора от Формула 1 да бъде разкрито споразумението между ФИА и Ферари.

На 28 февруари централата обяви, че е приключила с разследването на двигателя на Скудерията от 2019 г. От организацията съобщиха, че са сключили споразумение с тима, но не оповестиха нищо от него.

Това предизвика силното недоволство на въпросните отбори в шампионата. Те пуснаха официално съобщение, с което изразиха несъгласието си срещу спогодбата между Ферари и централата.

В съобщението на ФИА се казва, че обширните и задълбочените й разследвания, предприети през 2019, са предизвикали подозрения, че задвижващата система на Ферари може да не отговаря на правилата през цялото време

От тима са се противопоставили на тези подозрения. Ферари подчертаваха многократно, че моторът винаги е работел в съответствие с регулациите.

От ФИА не са останали напълно удовлетворени. Решили са обаче, че по-нататъшните действия няма непременно да доведат до категорично заключение по случая. Причината е сложността на въпроса и невъзможност за предоставяне на недвусмислени доказателства за нарушение от страна на Ферари.

И за да избегнат негативните последици, които дълги съдебни спорове биха породили особено в светлината на несигурността на резултатите от такива спорове и в интерес на шампионата и на заинтересованите страни, ФИА, в съответствие с член 4 (ii) от съдебната си система и дисциплинарните си правила, реши да сключи ефективно споразумение с Ферари за прекратяване на случая.

Според ФИА този тип споразумения са правен инструмент, признат като основен компонент на всяка дисциплинарна система

Според централата той се използва от много публични органи и други спортни федерации при решаване на спорове.

Съобщението на федерацията завършва с това, че тя ще предприеме всички необходими действия за защита на спорта и своята роля на регулатор на шампионата на Формула 1.