Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун защити Ферари относно двигателя

Екълстоун защити Ферари относно двигателя

2578
0
Ферари двигател 2019 Бразилия
снимка: ATP

Бившият бос на Формула 1 Бърни Екълстоун защити Ферари относно задвижващата система на тима. От няколко месеца има спекулации, че двигателят на Скудерията не е съвсем редовен. Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен дори директно заяви, че от Ферари мамят.

В тази връзка ФИА издаде общо 3 технически директиви, за да елиминира потенциалните възможности за заобикаляне на правилата. Последната беше да бъде добавен втори дебитомер на горивния поток за 2020 г.

След тях изглежда скоростта на Ферари се влоши, като предимството на правите спрямо съперниците намаля. Според шефа на тима Матия Биното това се дължи на различна аеродинамична конфигурация с по-изправени крила за повече притискане в завоите.

Според Екълстоун такъв тип подозрения винаги е имало когато един отбор разполага с голямо предимство в някакъв компонент.

„Не вярвам Ферари да лъже, каза британският милиардер пред Gazzetta dello Sport. – Във Формула 1 ако даден отбор е по-бърз от другите, тези, които губят, започват да предполагат, че печелившият тим мами. Винаги е било така.“

Според Екълстоун тези подозрения се дължат частично на това, че дългогодишният състезателен директор на ФИА Чарли Уайтинг го няма. Той почина внезапно през март точно преди началото на сезона.

„Някои отбори винаги намират начин да вземат предимство, интерпретирайки правилата по-интелигентно, каза Бърни. – Но Чарли винаги контролираше нещата и беше много добър в това да се справя с такива проблеми.“