Начало BG спорт Екатерина Стратиева тръгва за 11-ото си рали Барум

Екатерина Стратиева тръгва за 11-ото си рали Барум

443
0

Едно телефонно обаждане обръща наопаки лятото на  двукратната европейска шампионка на рали Екатерина Стратиева. Звъни от Чехия, от Злин, един от организаторите на рали Барум – кръг от европейския шампионат.

Въпросът е: „Срокът за заявки изтича утре, а не виждаме твоята. Защо?“

Катя отговаря уклончиво, но отсреща по телефона я навиват да подаде заявка. Така и става. Това ще бъде 11-о поредно участие в рали Барум и 99-и старт в кариерата на Стратиева.

Всички тези факти най-бързата дама на България сподели преди заминаването си за рали Барум (16-18 август). Събитието бе в столичното заведение Барка. Там Катето и нейния навигатор Георги Аврамов благодариха на всички – спонсори, фирми, отделни хора за помощта, която са оказали за участието им. Продаваха се и лимитирана серия тениски в подкрепа на участието на Катя в ралито в Злин.

В събота или в неделя Катя и Жоро заминават за Барум. Тя е VIP в чешкото рали.

Миналата година при 10-ото си участие Стратиева стана почетен гражданин на Злин и получи ключа на града. Сега поканата е отново от организаторите, които твърдят, че ралито няма да е на нужното ниво, ако тя не участва.

Така Катето и Жоро ще стартират с №84. Те са заедно като екипаж от 2017 г. На старта на Барум ще бъдат с новия за тях автомобил Peugeot 208 R2. Колата е наета от румънския екип на Влад Козма и в момента се прави пълна ревизия. Ще има време за кратки тестове преди старта. Всъщност Козма е от хората, който дълго време подкрепя Екатерина Стратиева.

Европейската шампионка бе доста емоционална по време на събитието: „Готови сме за Барум. Благодарение на вас феновете и партньорите, на спонсорите, без които това нямаше да се случи! Благодаря ви! Благодаря и на семейството ми, че отново ме подкрепят. Въпреки че малко ги излъгах, като обещах, че повече няма да стартирам! Колата е нова за мен и със сигурност няма да е лесно. Отивам да се наслаждавам, да зарадвам хората и да бъда в топ 3 при дамите от заявените шест дами-пилоти.“

За Катя това ще е 99-то рали, от които 60 са участия в международни.

Стартиева уж прекъсна кариерата си, но както личи не съвсем. Най-трудно е било да се събере бюджета за участие в Барум. Но както казва Жоро: „Изчезна за три дни. Не се появи в офиса и дойде с необходимата сума.“

Катя допълва: „Трябваше бързо да направим организация и да намерим бюджет. Обърнах към моите почитатели, приятели и познати. Организирах кампания, пуснах тениски с цена 40 лв. Тениската струва много по-малко, но на нас целта ни е да съберем бюджет. В последствие реших да пусна 11 броя тениски жълто със синьо, цветовете на рали „Барум“. Тениските са лимитирани и са с по-различна цена. Тази тениска е персонална, носи името на човека, който си я е купил и е с уникален номер.“