Начало Рали Eко рали България дебютира във FIA Alternative Energies Cup

Eко рали България дебютира във FIA Alternative Energies Cup

34
0

Шести кръг от шампионата на FIA Alternative Energies Cup (където право на участие имат всички легални за движение по пътната мрежа автомобили, задвижвани с алтернативни енергийни източници) ще се проведе този уикенд в България. Еко рали България дебютира в първенството, чиято концепция е доста по-различна от тези на обичайните надпревари, но в никакъв случай не е по-малко интересна.

Церемониалният старт на надпреварата е в петък от 20 часа пред Гранд хотел София. Там ще има и допълнителни атракции – по-рано през деня зрителите например ще имат възможност да изпробват електрически скутери и велосипеди.

Дължината на ралито е 581 км. Заявките за участие са 19, но се очаква да дойдат още по един сръбски и словенски екипажи. Чуждите екипи са 11, а българските – 10. Автомобилите са разделени в три групи: 3А – електромобили, 7 – хибриди (на газ и на електричество) и 8 – на газ.

Официалният старт на Еко рали България е в събота от 9 часа, отново пред хотела. След това автомобилите тръгват към комплекс Риу Правец. Там ще има прегрупиране само за колите от 3А, което ще продължи 5 часа. За останалите категории прегрупирането е 15 минути – след това отиват до Ловеч и после всички се прибират в София.

За втория ден маршрутът е до Боровец и обратно.

От общо 12 старта в годишния календар на Еко ралитата се излъчва световен шампион на Световната енергийна купа. Надпреварите на автомобили с алтернативни горива се провеждат от миналата година. България тази година се включва за първи път сред 12-те състезания, между които има в Канада, Япония, Монте Карло, Италия, Франция и др.