Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Елкан: Великото минало не винаги означава велико настояще и бъдеще. Трябва смирено...

Елкан: Великото минало не винаги означава велико настояще и бъдеще. Трябва смирено да започнем отначало

1968
0
Джон Елкан
Джон Елкан; снимка: Ферари

Ферари трябва смирено да започне отначало да се бори за издигане до върха във Формула 1, заяви председателят на компанията Джон Елкан. Според италианския вестник Гадзета дело Спорт 44-годишният мениджър е заявил по време на конферентен разговор с финансови анализатори относно резултатите през 2020 г., че ще се работи за промяна представянето на отбора в Гран при. Той заема временно и поста на главен изпълнителен директор, след като Луис Камилери внезапно подаде оставка в края на миналата година.

„Великото минало не винаги означава велико настояще и бъдеще. Трябва смирено да започнем отначало“, заяви Елкан

„Не сме удовлетворени от настоящите си резултати във Формула 1 и ще работим внимателно и отдадено, за да ги променим.“

Елкан също така обясни, че няма да бърза излишно при намирането на нов CEO за Ферари. Постовете му обаче вече са наистина много. Той управлява семейния холдинг на фамилията Аниели Ексор, председател и CEO е на Ферари, а стана председател и на дружеството, създадено при сливането на Фиат Крайслер и Пежо – Стелантис. Според непотвърдена информация вече има предварителен списък с кандидати за CEO на Скудерията, но не са провеждани интервюта. Наблюдатели посочват, че постоянно заемащият поста ще има нелеката задача да балансира културата във Ферари с променящата се среда в автомобилната индустрия и по-строгите изисквания за вредни емисии. Под ръководството на Камилери излязоха 7 нови модела през последните две години. Годишните продажби се увеличиха и за първи път надскочиха 10 000 броя за 12 месеца. Същевременно Ферари цели 60% от гамата да е с хибридно задвижване до 2022 г.

Смята се, че сред кандидатите за CEO на Ферари са трима души

Единият е главният изпълнителен директор на Гучи Марко Бизари. 58-годишният Бизари е родом от малък град на по-малко от 20 км от Маранело. Завършил е икономика и бизнес мениджмънт, ръководи Гучи през последните 5 години.

Вторият е 60-годишният Стефано Саси, управлявал модната група Валентино в продължение на десетилетие и половина. Под негово ръководство оборотът на компанията достига 1 милиард евро. От началото до средата на 90-те години на XX век като част от консултантска фирма управлява стратегически проекти за различни компании, включително Фиат и Ферари.

Третата кандидатура е на Ханс Хьогщед, чиято професионална биография включва високи мениджърски постове в компании от модната и индустриалната сфери.