Начало Рали ERC: Буфие спечели рали Корсика

ERC: Буфие спечели рали Корсика

38
0
Бриан Буфие

Бриан Буфие спечели поредния кръг от европейския рали шампионат – прочутата надпревара Корсика.

Французинът сложи край на поредицата успехи на Ян Копецки. Чехът водеше в началото на последния ден от състезанието, но имаше известни проблеми на хлъзгавото трасе и позволи на Буфие да го изпревари. Пилотът на Шкода продължи да се бори, но в сервизния парк реши да сложи меки гуми, вярвайки, че в следващите отсечки ще вали. Дъждът така и не дойде, но от този избор пострада темпото на Копецки. Буфие избяга още по-напред с твърдата смес на Пежо-то си и спечели кръга.

Много съм щастлив да се присъединя към впечатляващия списък от френски пилоти, печелили Монте Карло и Корсика – коментира след финала Бриан. – Доволен съм също така, че взех победа на френска територия срещу много силни съперници, а това е значително постижение.

Копецки междувременно загуби още повече време, след като се движеше на три цилиндъра в последните километри. В крайна сметка той завърши на 40 секунди зад Буфие.

Второ място въпреки всичко не е лош резултат за шампионата след проблемите с гумите и двигателя – заяви той.

Ян запази лидерството си във временното генерално класиране. Той е с аванс от 37 точки пред Крейг Брийн, загубил битката за третата позиция в Корсика със Стефан Саразен (Мини Джон Купър Уъркс). Саразен пък бе особено доволен от представянето си, тъй като направи чисто рали без грешки.

Роберт Кубица пък отново имаше проблеми. Полякът спря в петата отсечка с проблем в горивната система на своя Ситроен DS3 RRC, като в този момент водеше в състезанието. Екипът му прегледа внимателно автомобила и бе взето решение да не кара в последния ден от надпреварата.