Начало Рали ERC: Копецки с трета победа в шампионата

ERC: Копецки с трета победа в шампионата

32
0
Ян Копецки

Ян Копецки спечели трета победа в тазгодишния европейски рали шампионат.

Чешкият пилот на Шкода бе най-бърз в надпреварата на Азорските острови, постигайки първи успех на чакъл. Това бе четвърти кръг от първенството през 2013 г. и след него Копецки е начело в генералното класиране, следван от Крейг Брийн.

Чувството да спечелим тази надпревара е страхотно, направо изумително. Това ни е първи успех на чакъл, тъй като в Чехия нямаме такива ралита. Израснах на асфалт и опитът ми на другата настилка се изчерпва с едва няколко старта. Така че уикендът бе страхотен за нас – заяви Копецки, който през 2010 г. катастрофира на броени километри преди финала точно на това рали. – За Шкода е страхотно, че взехме победи в три надпревари, а на нас ни се отваря добър шанс да спечелим титлата. Успехите ни означават, че колата е перфектна, екипът е силен и всичко работи добре.

Ирландецът Брийн се оказа единственият съперник на чеха на Азорските острови. Той се постара да остане максимално близо до Копецки, но се наложи да се задоволи с втората позиция. Той натисна по-сериозно сутринта на последния ден на ралито, но през следобед предпочете да е по-предпазлив и да се концентрира върху подиума си и финала, отколкото да гони Ян.

Чудесно е да сме втори, но пък става малко монотонно да финишираме все на тази позиция – пошегува се Крейг след края на състезанието, тъй като това третото му поредно второ място.

Последното място на подиума зае местният герой Рикардо Моура, който надделя в битката с Бруно Магалаеш и Бернардо Соуса. Представянето на Моура бе толкова впечатляващо, че той спечели и трофея „Колин Макрей“.

В ERC Production Car Cup Алесандро Брускета взе първи триумф. Золтан Бесенией спечели в ERC 2WD, след като лидерът Ханес Данцингер отпадна три етапа преди края, а наследилият първата позиция Диого Гаго спря 2 км преди финала.

Българката Екатерина Стратиева пък бе на път да вземе втори успех в ERC Ladies Trophy, но спря отсечка преди края.