Начало Рали ERC: Стратиева спечели първия кръг на ERC Ladies Trophy, Кубица не съжалява...

ERC: Стратиева спечели първия кръг на ERC Ladies Trophy, Кубица не съжалява за отпадането

50
0
Вероника Бони,Екатерина Стратиева

Екатерина Стратиева стана първата дама, спечелила кръг от новосъздадената купа ERC Ladies Trophy. Първата битка в това състезание се проведе в третата надпревара от началото на европейското рали първенство на Канарските острови. Успехът в ралито пък бе за Ян Копецки, след като Роберт Кубица отпадна от челото. В ERC Production Car Cup победи Андреас Айгнер, а в ERC 2WD – Горка Анчущеги.

Успехът изведе чешкия пилот на Шкода начело във временното генерално класиране на европейския шампионат след три проведени кръга. Той е с актив от 76 точки пред Крейг Брийн с 58 и Яри Кетомаа (39).

Кубица поведе в рали Канарски острови, което бе негов дебют в ERC и с лекота натрупа повече от минута. Още в началото на втория ден обаче полякът катастрофира на 5 километра от финала на 10-ия етап (втори за съботата). Блестящото му представяне до този момент обаче му донесе купата Colin McRae ERC Flat Out Trophy.

За мен е чест да спечеля тази награда – заяви Кубица. – Колин бе невероятен състезател и му бях фен като момче. Трофеят освен това ни дава известно удовлетворение (от надпреварата). Натрупахме доста опит. За съжаление негативните преживявания са част от карането. Що се отнася до инцидента – спускахме се с висока скорост. Трябваше да натисна сериозно спирачките, тъй като идващият завой се взимаше на трета. За съжаление изтървах задната част на колата и се наложи да отпусна, за да не се завъртим. Пробвах да взема кривата, но не бях намалил достатъчно скоростта и блъснах бариерата с лявата задна част на автомобила, после и предницата се удари.

Копецки вървеше чудесно на сухо, след като имаше затруднения през първия ден на мокро трасе. Втори в надпреварата финишира Крейг Брийн, а подиумът бе допълнен от местния герой Луис Монзон.

Стратиева пък иска да гони успех не само в дамската купа.

Важно е да спечеля, но искам да се боря и с останалите – коментира тя по време на уикенда. – Управлението не бе никак леко. Избрахме погрешни гуми, настройките не бяха добри, въртяхме се повече от пет пъти, а и с Вероника [Бони] е трудно, тъй като отдавна не се е състезавала.

Следващият кръг от европейския рали шампионат е на Азорските острови от 25 до 27 април.