Начало WRC News Есапека Лапи с първа победа в WRC

Есапека Лапи с първа победа в WRC

108
0
Есапека Лапи

Есапека Лапи с Тойота спечели първата си победа в световния рали шампионат (WRC). Той триумфира в домашното си рали Финландия и донесе много радост на мениджъра на японския тим Томи Макинен.

Лапи имаше голям аванс – 49.1 сек преди последния ден, в който пилотите трябваше да изминат 4 отсечки. Той ги премина спокойно, без да рискува, и на финала бе с 36.0 сек пред Елфин Еванс от М-Спорт.

Британецът също направи страхотно каране и изравни най-доброто класиране в кариерата си в WRC. Той бе 4-и преди финалния ден, но успя първо да изпревари Теему Сунинен с Форд Фиеста от М-Спорт, който допусна грешка и повреди предницата на колата си. В последния етап Еванс мина и пред Юхо Ханинен с Тойота, изпреварвайки го с едва 0.3 сек.

За Ханинен това бе първи подиум в кариерата, но той едва ли може да бъде много доволен с оглед на изпуснатото второ място в края. Сунинен завърши 4-и в едва второто си рали с кола от WRC и заслужава само адмирации, въпреки грешката си в последния ден. Пети завърши Крейг Брийн със Ситроен, като бе по-бърз от съотборника си Крис Мийк, останал 8-и.

Седми остана От Танак от М-Спорт, който загуби много време след като мина през голям камък и спука гума в петък. А 6-и се нареди Тиери Нювил с Хюндай. Белгиецът завърши 3-и в специалния етап и взе общо 11 точки от кръга, с което се изравни с лидера в шампионата Себастиен Ожие (М-Спорт, Форд Фиеста). Двамата имат по 160 точки. Ожие не завърши, след като счупи задно окачване след скок и после се удари в дърво.