Начало MotoGP News Еспаргаро на върха след първите две тренировки за Гран при на Великобритания

Еспаргаро на върха след първите две тренировки за Гран при на Великобритания

163
0
Алейш Еспаргаро, Априлия
Алейш Еспаргаро, снимка Априлия

Алейш Еспаргаро завърши на първа позиция след края на първите две свободни тренировки за Гран при на Великобритания в MotoGP. Пилотът на Априлия завъртя най-бързата обиколка за 1:58.183 мин. Втори на 0.671 сек. финишира Хорхе Мартин от тима на Прамак Дукати. Трети с изоставане от 0.715 сек. спрямо времето на Еспаргаро остана Брад Байндър с КТМ.

Гран при на Великобритания е девети кръг от сезон 2023 в световния шампионат на MotoGP. Уикендът на пистата „Силвърстоун“ слага край на лятната пауза в шампионата. Тази година пилотите и отборите от всички класове (Moto3, Moto2, MotoGP и MotoE) ще използват новата старт-финална права. Тя носи името на Люис Хамилтън и е разположен след завоя Клъб

Времето преди началото на първата тренировка във Великобритания бе сухо и хладно. Температурата на въздуха бе 16 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 25. Над трасето имаше облаци, но прогнозата бе сесията да се проведе на напълно суха писта.

Този уикенд бележи завръщането на Пол Еспаргаро. Пилотът на Tech3 GasGas претърпя тежка катастрофа в първия рейс уикенд за годината в Портимао. Еспаргаро претърпя няколко операции и се възстановява в продължение на четири месеца. През този период той бе заменен от Йонас Фолгер. На трасето се завръщат още състезателите на Репсол Хонда Марк Маркес и Жоан Мир. Алекс Ринс обаче продължава възстановяването си. На негово място кара Икер Лекуона.

Марко Безеки даде най-доброто време в откриващата свободна тренировка за Гран при на Великобритания. Италианецът бе следван от Лука Марини и Хорхе Мартин. Алейш Еспаргаро финишира шести, докато действащият световен шампион Франческо Баная бе 14-ти. Пред него се класира първенецът от 2021 г. Фабио Куартараро. Междувременно имаше инциденти с участието на Енеа Бастианини и Франко Морбидели. Трикратният победител в MotoGP напуска Ямаха след края на сезон 2023. Неговото място ще бъде заето от Ринс.

Условията преди началото на втората тренировка във Великобритания бяха малко по-добри. Температурата на въздуха бе 17 градуса, а тази на пистата- 27. Времето отново бе облачно, но без валежи. Тази сесия се провежда според новия формат в MotoGP. Според него, позиции в тази тренировка определят кой е класира директно в Q2 и кой не.

Алейш Еспаргаро беше най-бърз във втората петъчна тренировка за Гран при на Великобритания в MotoGP. Пилотът на Априлия записа феноменална обиколка в самия край на сесията и е фаворит за спечелването на полпозишъна. Втори и трети завършиха Мартин и Байндър.

Четвърти се класира Маверик Винялес (Априлия), следван от Йохан Зарко (Прамак Дукати) и Франческо Баная (Дукати). Топ 10 допълниха Марко Безеки (VR46 Дукати), Джак Милър (КТМ), Лука Марини (VR46 Дукати) и Алекс Маркес (Грезини Дукати). Всички тези състезатели си гарантираха директно участие във втория сегмент от утрешната квалификация. Към тях ще се присъединят най-бързите двата от първата част на квалификацията.