Начало MotoGP News Еспаргаро: Последните четири състезания бяха кошмарни

Еспаргаро: Последните четири състезания бяха кошмарни

193
0
Алейш Еспаргаро, Априлия
Алейш Еспаргаро, снимка Априлия

Алейш Еспаргаро е разочарован от заключителната част на сезон 2022 в MotoGP. Пилотът на Априлия загуби шансове за титлата след като започна да изостава все повече от Баная и Куартараро. По-големият брат Еспаргаро има само две завършвания в топ 10 в последните 4 старта от настоящата кампания.

Еспаргаро пристигна в Малайзия с изоставане от 27 точки от Баная. Състезателят на Априлия не трябваше да губи повече от 3 точки от своя съперник от Дукати, за да запази някаква възможност да се бори за короната.

Испанецът изпитваше огромни затруднения по време на вчерашното състезание на пистата Сепанг и финишира едва 11-ти. Все пак той мина едно място напред заради наказанието на Франко Морбидели от Ямаха. Италианецът имаше контакт с пилота на Априлия при опит за изпреварване в последните обиколки на Гран при на Малайзия.

Еспаргаро се гордее с всичко, което постигна Априлия през този исторически сезон в MotoGP. Марката от Ноале записа първа победа в модерната ера на кралския клас и имаше още 8 качвания на подиума. Опитният испанец признава, че борбата за световното първенство е било прекалено голямо предизвикателство за него и Априлия.

„Много съм разочарован и тъжен“, сподели Еспаргаро.

„Гордея се с всички в Априлия, със себе си, със съотборника си, както с всички в Ноале. Това, което направихме тази година, е невероятно, историческо. Успехът ни в Аржентина ще остане завинаги в историята на марката.“

„Но в същото време начинът, по който завършихме сезона, е малко тъжен. Ако бяхме успели да запазим нивото си [от първата половина на сезона] в последните четири състезания, щяхме да пристигнем във Валенсия с известни шансове за титлата.  Но ние наистина го загубихме. Изглежда, че световното първенство е било твърде голямо предизвикателство за нас. Ще си вземем поуки от всички грешки през тази година и ще се върнем по-силни“, добави пилотът на Априлия.

Еспаргаро не успя да обясни случилото се в състезанието на Сепанг. Испанецът че е имал проблеми със сцеплението във всяка една обиколка на Сепанг.  Също така определи последните 4 старта като кошмарни, тъй като спечели само 18 от възможни 100 точки.

„Не знам. Бяхме много бавни, мотоциклетът беше много, много бавен на правата. Нямаше никакво сцепление, от самото начало на надпреварата. Повярвайте ми, опитах всичко, което можех. Наистина натисках като за последно, знаейки, че всяка точка е важна за шампионата. Но отново бях прекалено бавен и загубих толкова точки. Последните четири състезания бяха кошмарни“, завърши Алейш Еспаргаро.

Пилотът на Априлия заема трето място във временното класиране с изоставане от 23 точки от Фабио Куартараро. 33-годишният състезател има само една точка пред четвъртия в подреждането Енеа Бастианини.