Начало WRC News Еванс оцеля сред куп инциденти и води в рали Португалия

Еванс оцеля сред куп инциденти и води в рали Португалия

633
0
Елфин Еванс
Елфин Еванс; снимка: Тойота

Елфин Еванс имаше проблеми през първия пълен ден на рали Португалия, но оцеля и води в надпреварата, която е четвърти кръг от световния шампионат за 2022 г. В края на петъка повечето пилоти коментираха, че това бе едно от най-трудните предизвикателства в кариерите им изобщо. От битката бяха елиминирани и Себастиен Льоб, и Себастиен Ожие. Деветкратният световен шампион се удари в стена, а осемкратният носител на WRC короната спря след втора спукана гума, тъй като имаше само една резервна.

Еванс отстъпи лидерството съвсем за малко на Льоб. С най-близко до неговото темпо бе съотборникът му в Тойота Кале Рованпера. Младият финландец е втори в класирането на надпреварата – на 13,6 сек от Елфин. Трети върви Дани Сордо с Хюндай (+44,4 сек).

Рованпера имаше една от най-сложните задачи за деня, тъй като бе пръв по отсечките. Стартовият ред в петък се диктува от генералното подреждане в шампионата, в което Кале води. Младежът запази самообладание и остана близо до Еванс с две победи в следобедните отсечки.

„Условията бяха доста екстремни“, призна Еванс привечер. „Затова съм доста доволен, че стигнахме дотук. Петъкът в известна степен бе лотария.“

„Винаги мога да кажа, че съм можел да съм още по-бърз, но дали щях да изкарам деня? Трудно е да се каже.“

Четвърти в подреждането на рали Португалия след петъка е Такамото Кацута, пети и шести са Гас Грийнсмит и Пиер-Луи Лубе. Грийнсмит финишира със спукана гума – често срещан проблем през деня за много екипажи. Лубе имаше сериозно излитане от пъти по-рано, което му коства доста време.

На седмо място се нареди Тиери Нювил. Техническа повреда коства на белгиеца повече от 2 минути. От Танак бе чак десети заради спукана гума.