Начало WRC News Еванс пред Танак във Финландия, Брийн отиде трети

Еванс пред Танак във Финландия, Брийн отиде трети

298
0
Елфин Еванс
Елфин Еванс; снимка: Тойота

Елфин Еванс атакува още от първата съботна отсечка на рали Финландия и поведе в 10-ия кръг от WRC през сезон 2021. Той спечели и четирите състезателни дистанции преди обедния сервиз, изкачвайки се от трета на първа позиция. От Танак и Крейг Брийн си оспорваха втората позиция. Естонецът надделя в двубоя през втория ден от ралито, спечелвайки три отсечки следобед. Авансът на Еванс пред Танак преди финалния етап на надпреварата е 9,1 сек.

Победа във Финландия е особено важна за Еванс, ако иска да се задържи в битката за световната титла този сезон. Двама от съотборниците му – Такамото Кацута и Кале Рованпера – не завършиха съботата след катастрофи. Уелсецът обаче допусна дребни грешки и бе доволен от представянето си.

„Беше добър ден, отсечките наистина ми харесаха. Получи се страхотна битка. Утре ни предстои още път, така че продължаваме етап за етап“, заяви Еванс

Танак направи някои промени в настройките си на обедния сервиз. Брийн започна деня като лидер в генералното подреждане, но отстъпи на Еванс сутринта и на съекипника си следобед.

„Гордея се със свършеното досега. Справих се с тези два дни без сериозни грешки, с постоянно темпо и съм доволен от това“, заяви Брийн. „Малко е разочароващо, че загубих време спрямо пилотите пред мен, но те имаха по-добра скорост днес.“

Есапека Лапи запази четвъртото място пред Себастиен Ожие, Гас Грийнсмит и Адриен Фурмо. Освен Кацута и Рованпера пък Тиери Нювил също отпадна, но в края на деня. Белгиецът се оказа с прегрял двигател. Кацута се приземи лошо след скок, отскочи и счупи задно окачване. Рованпера също удари зле автомобила си.