Начало Рали Финландците отново се влюбват в ралитата

Финландците отново се влюбват в ралитата

114
0
питлейн,Формула 1

Юси седна в леглото, примигна срещу съботното слънце, което блесна право в очите му и се прозя. За момент се зачуди какво го е събудило, но бързо се сети и се ухили.

„Ако искаш да спечелиш, ти трябва финландец!“, провикна се Юси просто така, без да се обръща конкретно към някого.

Вероятно е любопитно как точно подробностите от спалнята на един фен стават публично достояние. Всъщност те са отпреди седмица, когато той и десетки други запалянковци спяха на открито, защото бе вторият ден на рали Финландия.

Юси дори бе преминал на друго ниво. Вместо спален чувал върху твърдата земя, той се намираше върху двойно легло, позиционирано под нещо подобно на тента. А един разговор бе достатъчен, за да стане ясно колко много означава рали Финландия за него и приятелите му.

„Обичам ралито. Невероятно е. Всяка година се получава голямо парти. Аз идвам от място, което е близо до Лахти и всяка година си нося легло, на което спя. Много приятели пристигат на същия паркинг, но те са с ван, където нощуват. Аз предпочитам да съм навън. Имам покрив, ако завали. Тентата ми няма стени, но дъждът не вали настрани“, обяснява Юси.

Казва „настрани“ и се сеща нещо.

„Настрани. Като рали кола…“, усмихва се отново.

Където и да отидете в Юваскила, срещате приятелите на Юси. С наближаване на ралито тази част от централна Финландия става невероятно притегателно място за хиляди хора, пристигащи за един и същ празник: чакълената Гран при.

Изпиват се много бира и крушов сайдер, изяждат се стотици опърлени на барбекю наденички, а атмосферата е прекрасна.

„Дълго време планираме ралито“, разказва Ану, съпруга и майка на две деца, пристигнала от Хелзинки и гледаща петъчната отсечка Лаукаа. „То е голяма част от ваканцията ни и всяка година го очакваме с огромно нетърпение. На къмпинг сме близо до Юваскила и се стараем да гледаме колкото се може повече отсечки.“

Също като всички останали, Ану вижда големите промени, случващи се през настоящия сезон.

„Финландците се завръщат“, установява тя с широка усмивка. „Дълго време не бяха кой знае колко. И малцина идваха да гледат ралито. Нямаше кого да превърнем в свой герой.“

Дълги години Яри-Мати Латвала единствен носеше финландските надежди на плещите си. Но тази година бе различно. В определен момент от миналия уикенд финландци заемаха първите четири позиции: съотборниците на Латвала в Тойота Есапека Лапи и Юхо Ханинен, както и Теему Сунинен (с Форд Фиеста WRC).

Малцина във Финландия обичат толкова ралито, колкото Латвала. Той буквално живее за спорта и ситуацията през последните няколко години го е наранявала.

„Не беше хубаво да виждаш по-малко публика“, обяснява звездата на Тойота и победител в рали Швеция по-рано този сезон. „Но сега феновете наистина се завръщат. Паркингите са пълни, както и отсечките. За първи път от дълго време виждаме нещо такова. А когато запалянковците са тук, атмосферата навсякъде е наистина много специална. Прекрасно е да караш, когато хората размахват знамената си и те приветстват.“

А когато шефът на Тойота Томи Макинен – четирикратен световен рали шампион – слиза да гледа направо сред феновете, всички направо полудяват.

До понеделник всичко в Юваскила бе съвсем утихнало. Събота вечер по принцип е времето за парти в университетския град – още повече, когато ралито е наоколо. В неделя повечето хора „се приземяват“ от облаците, където са витаели до този момент и се пренастройват за началото на работната седмица. Но точно в понеделник сутрин Юси събира леглото си – време е да се прибира.

„Фантастична седмица беше“, широко се усмихва той. „Винаги е тъжно, когато ралито приключи. Сега ни предстои голямото чакане до следващото състезание, но пък резултатът беше добър за нас. Финландците се завръщат!“

И съвсем на сбогуване човекът, чиято спалня бе на паркинг в Юваскила, пак грейва: „Както ви казах, ако искаш да спечелиш, ти е нужен финландец!“

Финландците наистина отново се влюбват в ралитата.