Начало Рали Форд Фиеста RS WRC ще се състезава за последно в Австралия

Форд Фиеста RS WRC ще се състезава за последно в Австралия

39
0

Последният кръг от тазгодишния световен рали шампионат (WRC) ще сложи край на една ера в историята на М-Спорт – Форд Фиеста RS WRC ще излезе за последен път на трасе. Автомобилът спечели победа при дебюта си преди близо шест години (в Швеция през 2011 г.), след което участва в 78 надпревари и има 50 топ 3 класирания. Мадс Остберг бе 9 пъти на подиума след състезания с тази кола и се надява отново да се бори за позиция на почетната стълбичка. Норвежецът се е състезавал в Австралия само два пъти, като най-добрият му резултат досега е пето място през 2013 г.

„Австралия е уникално предизвикателство. Ралито там е различно спрямо абсолютно всяко друго в календара”, коментира Мадс. „Характерът на отсечките се променя. Често преминаваме от много широки, открити пътища към тесни секции в горите. Тренировката е наистина важна. Трябва не само да поддържаш ритъм, но и да отбележиш всяко дърво и камък в бележките. Надпреварата ще е дори по-трудна тази година. Да видим как ще се отрази стартовият ред на представянето. По принцип е по-добре да си по-назад, но има риск да попаднеш в прахоляк, който се задържа във въздуха.”

Ерик Камий ще кара за първи път в Австралия и целта му ще е да приключи сезона със силен резултат. Той използва сезон 2016 най-вече, за да трупа опит, но имаше моменти, в които демонстрира добра скорост.

„Нямам търпение да опозная още едно ново рали и да разбера какви са предизвикателствата на Австралия”, заяви френският пилот. „За първи път ще се състезавам там и ще имам много за учене. От видяното досега обаче, надпреварата изглежда фантастично – невероятен пейзаж, страхотни отсечки.

Както при всяка ново състезание, предварителните бележки ще са особено важни. За щастие направихме голяма крачка напред в тази област през годината. Воденето на бележки при нас прогресира сериозно през последните 12 месеца. Рали Австралия ни дава възможност да използваме натрупания опит на практика.

Искаме да завършим сезона както трябва, но е важно и да преминем през всички етапи. Вярвам, че вече показахме скорост и на какво сме способни. Сега ще караме отсечка за отсечка, като целта ни е да надграждаме представянето си по време на уикенда.”