Начало Рали Фолксваген окупира първите три позиции в първия ден от рали Германия

Фолксваген окупира първите три позиции в първия ден от рали Германия

23
0

Пилотите на екипа на Фолксваген окупираха и трите челни места в първия ден от започналото в петък рали Германия. Те спечелиха и осемте скоростни отсечки в първия ден като Себастиен Ожие води с 9,5 сек. пред своя съотборник Яри-Мати Латвала. Двамата си спретнаха зрелищен спектакъл, като Ожие спечели първите два етапа, а с най-доброто си време в третия Латвала се оттегли на обедната пауза с преднина от 0,1 сек.

Следобед Ожие пое водачеството след петата скоростна отсечка и от там насетне започна да увеличава преднината си пред своите преследвачи. Със седем спечелени отсечки от осем възможни французинът показа, защо теоретично е възможно да спечели своята трета световна титла още в Германия.

„Чудесен следобед с много удоволствие от трасето“, заяви Ожие след края на деня. „От доста време не съм натискал толкова сериозно на асфалт. Балансът на колата бе добър и нещата се получиха.“

Точно обратното пък изглежда се случи с Латвала, който за разлика от Ожие следобед не бе толкова доволен от настройките на колата си.

„След обяд нещата не стояха толкова добре, нямах добро чувство, докато Себ кара чудесно. Това е“, обясни Латвала.

Третата позиция остана за Андреас Микелсен, който изостана на 34,9 сек. от върха. Норвежецът не успяваше да държи темпото на своите съотборници, но пък от друга страна не чувстваше заплаха от пилотите зад него.

Четвърти дълго време се движеше Крис Мийк от екипа на Ситроен, но в шестия етап северноирландецът допусна сериозна грешка и излетя от трасето. Той успя да продължи без особени проблеми, но в последствие при едно спускане се счупи предното окачване от лявата му страна. Той успя да направи спешна поправка, но трябваше да намали значително темпото и в крайна сметка изпадна от топ 10 с изоставане от повече от десет минути.

След проблемите на Мийк борбата за четвъртото място се водеше между пилотите на Хюндай, Дани Сордо и Тиери Нювил. В крайна сметка испанецът успя да изпревари своя съотборник с 1,9 сек. Следващите места заеха Елфин Еванс и От Танак с Форд, следвани от Хейдън Падън (Хюндай) и Мадс Остберг (Ситроен).

В съботния ден предстоят девет скоростни отсечки с обща дължина от 170,79 км.