Начало Рали Фолксваген напуска WRC?

Фолксваген напуска WRC?

71
0

Фолксваген ще напусне световния рали шампионат (WRC) в края на сезон 2016 г., твърди Аутоспорт. Според информацията решението било взето на среща на борда днес във Волфсбург. От компанията и отбора във WRC няма коментар относно новината.

Немската марка влезе в световния шампионат през 2013 г. с изцяло заводски отбор. Екипът спечели титлите при пилотите, навигаторите и конструкторите в четири поредни сезона. Във Волфсбург разработиха и нов автомобил Поло R WRC, който да отговаря на променените технически правила.

Оттегляне на Фолксваген оставя световните ралита с три големи производителя през 2017 г. – Хюндай и завръщащите се в шампионата Тойота и Ситроен. Себастиен Ожие/Жулиен Инграсиа, Яри-Мати Латвала/Мика Антила и Андреас Микелсен/Ола Флоен пък остават без тим.

Според анализ на Аутоспорт оттегляне на Фолксваген от WRC би се дължало основно на желанието за подобряване имиджа на компанията, тъй като моментът не е подходящ за харчене на милиони при сключването на споразумение за огромни обезщетения заради скандала с дизеловите мотори. Решението било на председателя на концерна Матиас Мюлер и нямало нищо общо със самия шампионат.