Начало Рали Фолксваген приключи участието си във WRC с двойна победа

Фолксваген приключи участието си във WRC с двойна победа

37
0

Историята на Фолксваген в световния рали шампионат (WRC) приключи с двойна победа: Андреас Микелсен спечели в Австралия пред съотборника си Себастиен Ожие. Двамата водиха сериозна битка в прахоляка, като този път норвежецът надделя.

„Какъв фантастичен уикенд и прекрасен резултат, с който да приключим сезона!”, възкликна Микелсен след финала. „Денят бе много специален, тъй като бе последната ни изява като тим. Отчаяно исках да спечеля за Фолксваген и е страхотно, че го постигнах. Фолксваген ми даде шанса да стигна топ категорията в ралитата. Екипът ми вярваше много и направи толкова неща възможни за мен. Винаги ще има специално място в сърцето ми.”

„Всичко се получи в последната надпревара. Всичко, абсолютно всичко проработи перфектно. Жалко, че изтървахме за съвсем малко второто място в шампионата. Но от друга страна, това не е толкова важно. Ако ми бяха дали да избирам между успех в състезанието и второто място в първенството, винаги щях да избера победата.”

Ожие се завъртя по време на последния ден, след като отвори твърде много ляв завой в края на отсечката „Сватбени камбани”. В облаците прах му отне малко време, докато се ориентира накъде трябва да потегли и загуби почти 20 секунди.

„В крайна сметка не съжалявам за нищо”, коментира Себастиен. „С Жулиен [Инграсиа] вложихме всичко този уикенд и битката ни с Андреас бе страхотна – поне до тази грешка. Той заслужи победата.”

„Най-важното е, че фантастичният ни отбор се сбогува с WRC с успех. Моментът е много емоционален за мен. Трябва да благодаря на екипа за толкова много неща. Фолксваген Моторспорт бе като семейство за мен и Жулиен. Никога няма да забравя прекрасните мигове, които изживяхме през последните няколко години. Едно фантастично пътешествие приключи. Гордея се, че бях част от него.”

Трети в надпреварата завърши Тиери Нювил, следван от съекипниците си в Хюндай Хейдън Падън и Дани Сордо. Белгийският пилот стана и вицешампион в тазгодишния шампионат и заяви, че е останал доволен от развоя на надпреварата в Австралия.

Падън бе решен да се бори за подиум, но спука гума и се наложи да измине 20 км с повредата, поради което изостана от Тиери и дори отиде пети. Успя да си върне четвъртото място и все пак не бе напълно разочарован от представянето си.

Мадс Остберг (М-Спорт) се нареди шести в класирането, следван от От Танак, Есапека Лапи, Яри-Мати Латвала, Лоренцо Бертели.