Начало Избрани F1 едва ли ще се върне на Имола през 2023 г.

F1 едва ли ще се върне на Имола през 2023 г.

2004
0
Имола
Имола, снимка Астън Мартин

F1 най-вероятно няма да се върне на Имола през 2023 г. Надпреварата на италианското трасе бе отменена заради ужасните метеорологични условия в областта Емилия Романя. Според президента на италианския автомобилен клуб (ACI) Анджело Стики Дамяни, събитието едва ли ще се проведе в по-късен етап от сезона като се има предвид натоварения календар на F1.

Този месец Италия се сблъска с неблагоприятни климатични условия, които предизвикаха бури и наводнения. Ситуацията се усложни в началото на тази седмица. Затова Министерството на гражданската защита издаде червена тревога за региона Емилия Романя. Там се намира град Имола и трасето Аутодромо Енцо и Дино Ферари

Затрудненията бяха както на самата писта Имола, така и около нея. Падокът за F1 и боксовете не бяха толкова засегнати. В същото време тези за F2 и F3 бяха под вода.

Службите за спешна помощ и спасителните екипи продължават да работят усилено и да оказват помощ на хиляди хора, които са били принудени да напуснат домовете си. Освен Имола, сериозно пострадаха и други населени места, включително Фаенца, където е базата на Алфа Таури.

В крайна сметка ръководството на F1 и всички участници в организацията на събитието следващия уикенд взеха единственото възможно разумно решение и отмениха шестия кръг от сезон 2023. По този начин календарът на F1 за 2023 г. вече е с 22 вместо 23 старта. Пилотите и отборите от F1 приветстваха решението за отменяната на състезателния уикенд на Имола.

Досега годината беше доста трудна за пистата в Италия. Освен последиците от наводненията, ръководството на пистата трябваше да отмени кръг от европейските серии Льо Ман поради закъснели строителни работи.

Първоначално F1 планираше да проведе рекордните 24 състезания през 2023 г. Въпреки това се стигна до отмяната на Гран при на Китай. Събитието на пистата край Шанхай трябваше да се проведе в периода 14-16 април. Така броят на стартове бе намален на 23.

Тази година очакванията са календарът на F1 да включва 22 състезания. Това може да се промени ако се намери място за Гран при на Емилия Романя. От друга страна, възможността състезанието в Имола да се проведе в по-късен етап от годината е доста малка поради натоварения график на F1.

Първият приоритет за властите в Италия е възстановяването на района, който пострада ужасно през последните седмици. Заради наводненията хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си, а няколко души загинаха

Разбира се, рано или късно ще дойде време, когато регионът ще е в състояние и готов да приеме отново моторните спортове.

Степента на щетите по пистата и прилежащата инфраструктура ще бъде първият фактор, който ще определи кога ще може да се проведе състезанието. От този момент до началото на лятната пауза през август няма свободни дати, в които да се добави състезанието на Имола.

Традиционно има четири седмици в началото на август, които изискват отборите да затворят фабриките си и да спрат работата по автомобилите си. Малко вероятно е отборите да се съгласят да променят тези правила и да добавят още едно състезание в този период от годината.

В Имола и преди са се провеждали състезания в края на годината- събитието през 2020 г. се състоя през ноември. Но в сегашния случай е малко вероятно състезанието да се проведе в този период от годината. Плътността на програмата през втората половина на сезона не оставя пролуки за добавяне на състезание.

Междувременно промоутърът на Гран при на Емили Романя се надява състезанието да остане в календара на спорта и през 2026-та

„Отмяната беше неизбежна в условията на такава драматична ситуация. Предвид сложността на календара е разумно да се предположи, че изданието за 2023 г. ще се проведе през 2026 г. Но в момента това със сигурност не е приоритет за нас“, каза Дамяни.

Миналата година ACI се споразумя с F1 да запази състезанието на Имола в календара на F1 поне до 2025 г. По принцип спортният правилник на ФИА за Ф1 гласи, че „състезание, което е отменено с по-малко от тримесечно писмено предизвестие до ФИА, няма да бъде разглеждано за включване в шампионата през следващата година, освен ако ФИА не прецени, че отмяната се дължи на форсмажорни обстоятелства“.

В изявлението си ACI посочва, че според нея отмяната на състезанието отговаря на тези критерии. „Извънредната ситуация, причинена от лошото време, което за пореден път засегна региона Емилия Романя, наложи на организаторите да отменят събитието поради форсмажорни обстоятелства.“