Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 иска бързо разрешаване на случая с Хорнер

F1 иска бързо разрешаване на случая с Хорнер

1724
0
Кристиан Хорнер
Кристиан Хорнер; снимка Ред Бул Контент Пуул

F1 иска бързо разрешаване на случая с Кристиан Хорнер. Снощи ръководството на световния шампионат публикува изявление, в което се надява, че разследването срещу директора на Ред Бул „ще приключи в най-кратък срок“. Няколко часа по-късно ФИА също публикува изявление. Федерацията отказа да прави коментари преди приключване на разследването.

F1 очаква резултата от разследването срещу Хорнер. Британецът привлече вниманието към себе си по-рано този месец. Към Хорнер бяха отправени обвинения за сексуален тормоз от служителка на средния мениджмънт в Ред Бул, които в момента се проверяват от компанията майка Red Bull GmbH

Хорнер категорично отрича всички обвинения срещу себе си. 50-годишният мениджър беше разпитан от външна правна комисия, наета от Ред Бул. Той също така твърди, че е невинен и настоява, че отборът остава единен въпреки сътресенията.

Миналия петък се появи първата конкретна информация във връзка с разследването срещу Кристиан Хорнер. За него се разбра на 5 февруари като формулировката бе „непристойно поведение“. Това може да включва различни простъпки. Имаше предположения както за такива от сексуален характер, така и за агресивен стил на управление. Втората теза бе лансирана основно в британската преса. Немският таблоид „Билд““ пък написа, че става дума за непристойни снимки.

Хорнер продължава да изпълнява задълженията си начело на Ред Бул. Това е позиция, която той заема още от 2005 г. Британецът дори присъства на неотдавнашното представяне на RB20 и участва в срещите с медиите.

Разследването най-вероятно ще продължи и след началото на сезон 2024 в F1. Новата кампания започва в края на следващата седмица. След няколко дни започват официалните предсезонни тестове в Бахрейн.

Миналата седмица стана ясно, че Стефано Доменикали и Либърти Медия също следят отблизо случая с Хорнер. Вчера пък F1 публикува изявление, в което са надява, че аферата „Хорнер“ ще приключи възможно най-скоро.

„Забелязахме, че Ред Бул е започнал независимо разследване на вътрешните обвинения в Ред Бул Рейсинг“, заявиха от F1. „Надяваме се, че въпросът ще бъде изяснен при първа възможност, след справедлив и задълбочен процес. Засега няма да коментираме повече този случай.“

От самия отбор на Ред Бул така и не коментират сагата. В същото време Хелмут Марко отказа да коментира разследването срещу Хорнер.

Ако разследването разкрие доказателства за неправомерни действия, които нарушават етичните стандарти на спорта, тогава ФИА може да предприеме действия. На този етап обаче федерацията остава настрани и само наблюдава процеса

Допълнително масло в огъня наля и Форд. Американският производител също следи отблизо ситуацията. Глобалният ръководител на Форд Пърформанс Моторспорт Марк Ръшбрук подчерта очакванията, че Ред Бул ще спазва определени стандарти. По принцип двете компании трябва да си партнират след влизането на новото поколение задвижващи системи през сезон 2026.

Междувременно ФИА също коментира тази сага. Федерацията се е „ангажирала“ да поддържа висок стандарт на „почтеност, справедливост и всеобхватност“.

„Във връзка с независимото разследване, което в момента се провежда от Red Bull GMbH, ФИА отново заявява, че няма да прави коментари,  докато не приключи разследването и не стане известен резултатът“, се казва в изявлението.

„ФИА остава ангажирана с поддържането на най-високите стандарти за почтеност, справедливост и всеобхватност в спорта.“