Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 обмисля начало на шампионата през юли при затворени врати и 19...

F1 обмисля начало на шампионата през юли при затворени врати и 19 старта, заяви Рос Браун

1520
0
F1, Гран при на Китай, старт
снимка: Пирели

Формула 1 обсъжда вариант за започване на шампионата за 2020 г. със старт в Европа при закрити врати, обясни мотоспорт директорът на Либърти Медия Рос Браун. Той каза, че ако състезанията стартират през юли би било възможно провеждането на 19 надпревари. В момента се обсъжда всичко: логистиката за отборите, предпазването на хората, кой би бил допускан до падока.

„Очевидно е, че пътуването ще е един от големите проблеми за отборите и всички останали хора, които са част от надпреварите. Но мислим, че вероятно добър вариант е надпревара в Европа, която може да е при закрити врати”, сподели Браун със Скай Спортс.

„Възможно е да се организира пътуване на екипите с чартъри, изолирано придвижване до пистата, всички да са тествани и след това не би имало риск, така че състезание без зрители може да се проведе. Не е идеален вариант, но е по-добър от липсата на всякакви надпревари.”

„Трябва да помним, че милиони хора, които са почитатели на F1, в момента се изолират. Би било огромен бонус да успеем да опазим спорта жив и да им предоставим забавление в настоящата криза. Не може обаче да застрашаваме когото и да било.”

„Проверяваме също така кога най-рано бихме могли да започнем състезанията, както и възможността да продължим да ги провеждаме. Няма смисъл да направим една надпревара, после пак да спрем за известен период и чак след това да има нов старт. Според мен най-голяма е вероятността да започнем от Европа и е възможно да е при закрити врати.”

В последното си до момента официално изявление главният изпълнителен директор на Формула 1 Чейс Кери изрази надежда за провеждане на 15-18 старта.

Рос Браун смята, че ако първенството стартира през юли, може да се направят дори 19

„По принцип за признаване на шампионата са нужни 8 състезания. Толкова бихме могли да проведем и ако започнем през октомври. Това би бил абсолютно последният срок за старт на първенството. Съществува обаче възможност и за продължаване на надпреварите догодина. Обсъждаме дали може да се провеждат стартове и през януари. Ако сме в състояние да започнем през юли, то тогава е възможен календар с 19 състезания. Би било трудно – три надпревари, един свободен уикенд, още три, пак свободен уикенд. Проверихме логистиката и смятаме, че е възможно. Може да се наложи съкращаването на състезателни уикенди до два дни”, каза още Браун.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter