Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 отборите недоволни от ФИА, 24 часа на Спа преместени за други...

F1 отборите недоволни от ФИА, 24 часа на Спа преместени за други дати заради съвпадение с Гран при на Белгия

1688
0
ФИА, Ред Бул
снимка: Спас Генев

Официалният календар за сезон 2023 във Формула 1 бе оповестен от ФИА снощи, след което се разбра, че това е породило неодобрение. Листът е с рекордните 24 старта, започващи от началото на март с Гран при на Бахрейн. Финалът е насрочен за края на ноември в Абу Даби. Отборите са недоволни и от разпределението на някои стартове, и от начина, по който от федерацията са подходили по отношение финалното одобрение на листа със състезания за догодина.

От ФИА дали тричасово предварително предупреждение на отборите във вторник сутринта да дадат съгласие за календара

Разпределението на състезанията по принцип е обсъждано преди това между федерацията, Либърти Медия и екипите. Не е имало формално одобрение на трите поредни старта в САЩ, Мексико и Бразилия. Предполага се, че отборите в крайна сметка ще се съгласят с разпределението, но не и без да изразят мнението си относно начина, по който ФИА оповести календара.

Покрай обявяването на надпреварите за догодина в сянка остана новият тригодишен договор на Монако. Състезанието е определяно като „перлата в короната“ на Формула 1 и доскоро имаше съмнения дали ще продължи да се провежда.

На всичкото отгоре датите на Гран при на Белгия – 28-30 юли – съвпаднаха с насрочените по-рано 24 часа на Спа

Денонощната надпревара на белгийското трасе се провежда по това време на годината от седем десетилетия насам. Как точно става подобно объркване, не е ясно. По принцип ФИА администрира и GT шампионатите, тоест през международната федерация минават и техните календари. Организаторите на 24-те часа реагираха и преместиха състезанието за началото на юли. Само една такава грешка обаче има далеч по-голям ефект – след 24 часа на Спа трябва да бъдат разместени още 14 старта в различни категории.