Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 още преговаря с британското правителство въпреки въвеждането на 14-дневната карантина

F1 още преговаря с британското правителство въпреки въвеждането на 14-дневната карантина

538
0
Силвърстоун, Гран при на Великобритания
снимка: Пирели

Британското правителство потвърди официално, че от 8 юни пристигащите в Обединеното кралство по въздух ще влизат в задължителна 14-дневна карантина. Министърът на вътрешните работи в кабинета на Борис Джонсън Прити Пател заяви при обявяване на мерките, че това не е затваряне на границите. Пристигащите ще трябва да дават данни на летищата, включително адрес, където ще изкарат карантината. Глобата за непредоставяне на тази информация е 100 паунда. Санкцията за неспазване на изолацията е 1000 паунда. На критики, че подобна мярка е твърде закъснял с оглед развитието на епидемията във Великобритания, правителственият коментар бе, че тя цели предотвратяването на втора вълна.

Въпреки обявената задължителна изолация BBC Sport твърди, че решението не е окончателно за Формула 1

Според анонимен правителствен източник „вратата не е затворена” за събития, включващи международни пътувания. Смята се, че условията за F1 и други спортове може да бъдат преразгледани в първия момент на оценка на въведената карантина.

„Наясно сме, че през лятото има големи международни спортни събития. Те ще прилагат стриктни правила, за да могат да се проведат. Ще работим с тях през следващите седмици, за да имаме повече детайли”, е заявил правителственият източник пред BBC.

Мерките ще се преразглеждат на всеки три седмици. Обмисля се въвеждането на въздушни коридори със страни, където има спад на броя заразени с коронавируса.

Управляващият директор на Силвърстоун Стюарт Прингъл все още е оптимист за шансовете на Гран при на Великобритания

Организаторите от английското трасе се договориха с Либърти Медия за два старта.

„Трудно е всичко да се задвижи, защото говорим за глобален шампионат и огромно логистично предизвикателство. Но искам ясно да заявя, че важността на тази индустрия се разбира добре от правителството. Оставам оптимист, че ще бъде намерен начин да се работи”, каза Прингъл.

Решението на британското правителство бе посрещнато остро и от различни бизнес сфери. Политиката на кабинета на Джонсън бе наречена „изолационистка”. Докато в Обединеното кралство изобщо вземат решение за задължителна изолация, други страни в Европа вече започнаха да разхлабват някои от карантинните си мерки, включително ограничения за пътуване.

F1 обмисля варианти и без Гран при на Великобритания. Либърти преговаря с Хокенхайм. Има възможност и Хунгароринг да заеме мястото на Силвърстоун в календара. Друго предизвикателство ще е логистиката след първоначално излизане от Англия, тъй като базите на 7 от 10-те отбора са там.