Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И шефовете на F1 си намалиха заплатите

И шефовете на F1 си намалиха заплатите

497
0
Рос Браун, Чейс Кери
Рос Барун и Чейс Кери, снимка: АТР

Висшият персонал на Формула 1 си намали заплатите с 20% като реакция на очакваното значително понижаване на приходите в спорта. Главният изпълнителен директор Чейс Кери бил готов и на още по-голямо съкращение. Около половината от служителите пък излизат в принудителен отпуск. Не е ясно дали от Либърти ще кандидатстват за държавна помощ във Великобритания. Правителството на Острова предлага на работодатели да покрие 80% от заплатите на застрашени от съкращаване служители (до 2500 паунда на човек месечно).

Собствениците на търговските права от Либърти Медия назначиха в последните години над 400 души на работа в централния офис в сърцето на Лондон, както и в Бигин Хил в Кент, където се намират телевизионният екип и оборудването на Формула 1. За 2019 г. компанията декларира търговски и административни разходи в размер на $147 млн.

Притесненията за сериозно намаление на постъпленията в касите на Либърти се увеличават все повече с отмяната и отлагането на състезания

След вчерашните разговори между шефовете на отбори, ФИА и Либърти стана ясно, че сезонът в най-добрия случай ще започне през юли, вероятно на Силвърстоун.

Спортът е на път да загуби много средства от домакински такси и телевизионни права. Твърди се, че ако броят на състезанията падне под 15, Формула 1 ще трябва да възстановява средства на тв-оператори по схема.

През миналата година Формула 1 генерира приходи от над 2 милиарда долара, като 10-те отбора в нея разпределиха помежду си $1,12 милиарда

Тази година обаче тези пари няма да бъдат спечелени. Тимовете вече се съгласиха да ограничат бюджетите си от следващия сезон на $150 млн. Водят се разговори за още по-голямо редуциране на годишните харчове.

Два отбора – Макларън и Уилямс – обявиха свиване на заплатите на своя персонал още от този месец и изпращане на част от хората в принудителен отпуск. Рейсинг Пойнт няма официално изявление, но върви в същата посока.