Начало Автомобили F1 следата сред борещите се с екстрадиция бизнесмени

F1 следата сред борещите се с екстрадиция бизнесмени

Виджай Маля
Виджай Маля; снимка: Форс Индия

Карлос Гон е поредният бизнесмен, издирван от властите на една страна, където е разследван и обвинен. Той избяга от Япония навръх Нова година и пристигна в Ливан. Роден в Бразилия от родители с ливански произход, Гон е израснал и отгледан в Бейрут. Има три паспорта – френски, бразилски и ливански. Ливан обаче не екстрадира гражданите си. Засега контактите между местното правителство и японските власти относно Гон са предпазливи. Бившият шеф на Renault Nissan обаче съвсем не е първият високопоставен бизнесмен, озовал се в подобна ситуация.

Мартин Винтеркорн
Мартин Винтеркорн; снимка: Volkswagen

Мартин Винтеркорн

Бившият председател на борда на Volkswagen е с 4 обвинения заради дизеловия скандал с компанията. Прокуратурата в Детройт, САЩ издава заповед за ареста му през май 2018 г. Германия обаче не екстрадира свои граждани в Съединените щати.

Менг Уанжу

Главният финансов директор на Huwaei бе арестувана на международното летище във Ванкувър на 1 декември 2018 г. по молба на Съединените щати, където е обвинена в банкови измами. От момента на задържането си е под домашен арест. Адвокатите й се борят да не бъде екстрадирана, като основният им довод е, че случаят се използва от страна на САЩ с политически и икономически цели. На 20 януари предстои съдебно изслушване по искането на американската страна за екстрадиция.

Лу Тек Джо

Малайзийският бизнесмен, който е по-известен като Джо Лоу, се укрива от малайзийските и американски власти. Твърди се, че той е бил основната действаща сила в източването на около 3,5 милиарда долара от малайзийския държавен фонд 1MDB, създаден от бившия премиер на страната Наджиб Разак. Джо Лоу е получил убежище в неизвестна страна. Според властите в родината му той се укрива в Китай.

Виджай Маля
Виджай Маля; снимка: Форс Индия

Виджай Маля

Индийският милиардер е следата от Формула 1 сред бизнесмените, борещи се да не бъдат екстрадирани в страната, където са им отправени обвинения. До средата на миналия сезон той бе собственик на Гран при отбор – Форс Индия. Екипът, чиято база е близо до пистата Силвърстоун във Великобритания, бе преименуван на Рейсинг Пойнт, след като бе купен от организиран от канадския бизнесмен Лорънс Строл консорциум.

Маля е обвинен във финансови измами след фалита на авиокомпанията му Kingfisher. Според индийските власти той е откраднал близо $1,4 млрд., взети от няколко различни банки като заеми за самолетната компания. Маля избяга от Индия през март 2016 г. и от тогава живее във Великобритания. Лондонски съд постанови през декември 2018 г. той да бъде екстрадиран в родината си. Друго съдебно решение – от юли 2019 г. – обаче даде право на индиеца да обжалва екстрадицията си.

Майкъл Линч

Наричан „британският отговор на Бил Гейтс”, милиардерът е обвинен от Съединените щати в куп престъпления, свързани с продажбата на компанията му Autonomy на Hewlett-Packard. През декември 2019 г. американските власти официално поискаха екстрадицията му.

Въпросната сделка възлиза на $11,1 милиарда. HP вече води дело в Лондон срещу Линч и претендира за обезщетение от $5 млрд. Според HP британецът е надул цената на компанията си преди да я продаде. Самият Линч също съди HP, твърдейки, че те са объркали придобиването на Autonomy.